Dua tiga hari ni dok tengok bonda dan adik2 ipar di kampung dok buat gulai ketam. Ketam ni ketam nipah. Hanya di kampung saja boleh dapat ketam ni. Farah dan yo kiranya balas dendam betul ni bila balik kampung sampai tiga hari turut2 masak ketam😂.
Makanya kakak ipar di sini pun memang teringat sangat la gulai ketam ala bonda mek. Walaupun tak dok ketam nipah kat sini, ketam laut pun onzzzz juga lah untuk digulai. Kalau ketam nipah memang lagi sedap rasanya..tapi kat sini tak jumpa ketam ni..tak dok bakali😁
Gulai ketam ni memang resepi special mek saya..memang special gulai ketam mek...tapi saya gulai tak jadi sesedap mek punya😭
Jom, saya kongsikan resepi gulai ketam resepi istimewa bonda saya.
Bahan2 macam biasa untuk menggulai, bawang merah, secoit saja bawang putih (kalau gulai ikan tak perlu letak bawang putih ni), cili kering lima enam tangkai, dan secoit halia (kalau gulai ikan, juga jgn letak). Blend semua bahan2 ini. Santan dlm empat lima cawan terpulang pada kuantiti ketamnya ya.
Cara membuatnya, cuci bersih ketam. Masukkan santan dan bahan yang diblend tadi. Kemudian masukkan dua keping asam keping dan satu sudu kecil beras yang ditumbuk lumat. Tujuan beras ni adalah untuk bagi hilang rasa hanyir ketam, di samping memekatkan kuih dan menambahkan kesedapan kuah.
Seperti biasa, kalau masak gulai, kita kena kacau pelan2 tanpa henti daripada permulaan hingga gulai menggelegak..kalau tak kacau nanti berketul2 pula jadinya kuah gulai. Dekat2 nak masak masukkan ke dalam kuah sedikit (hujung sudu kecil sahaja) jintan manis yang disangai dulu dan ditumbuk lumat. Kuah ni, bila dah menggelegak biarkan dalam lebih kurang lima enam minit, kecilkan sedikit api dan biarkan lama sikit sehingga kuah agak pekat..masukkan garam gula jangan lupa, juga sepotong kecil saja nise atapun gula melaka.
Rahsia bahan tambahan yang menjadikan rasa gulai resepi bonda saya ni sedap adalah beras dan jintan manis itu juga sedikit nise (gula melaka) tu.
Selamat mencuba buat pengunjung blog anggerikdesa. InsyaAllah menjadi nanti!
anggerikdesa
RZH
Comments
Post a Comment