Skip to main content

Analogi Pisang Sira...




Buka pintu peti ais...tengok ada satu Tupperware masih di situ..isi dalamnya dah tinggal cket benar..dalam hati saya berbisik "dah boleh basuh la tupperware ni" sambil tangan mencapai lembut tupperware berkenaan.

Owhhh bila tutup tupperware dibuka...ada seketul lagi pisang sira yang mek saya buat yg saya bawa balik dari kampung tempohari...dlm hati saya "owhh, ada seketul lagi pisangnya"

Hokey saya pun mencapai pinggan dan menceduk pisang ni masuk dlm pinggan. Bubuh sekali dgn kuah dan pandannya...seperti dalam gambar ni la..😁

Pinggan berisi pisang sira ini saya bawa ke meja makan dan saya terus menyuapnya ke mulut...."aduhaiiii masih sedap rasanya"...rasa pisang bersalut manis2 kuah pekatnya memang kesukaan saya...

Pisang sira ni makin lama makin sedap...tapi jangan la lama2 sangat kerana nanti ia akan rosak, berkulat dan busuk juga..maksimum seminggu tu boley la...

Begitu la juga dengan kehidupan kita dalam melayan pelbagai masalah dan pancaroba kehidupan...satu2 masalah tu janganlah kita bebankan terlalu lama dalam fikiran kita..beri time bound nya....paling lamapun seminggu saja la...tgok pada merit kes...let it go..jgn simpan di fikiran kerana nanti akan beri tekanan lebih kpd kita...dan cetuskan byk masalah lain pula nanti, terutamanya masalah berkait dengan kesihatan kita.

Cuba bayangkan kalau benda dah berkulat, busuk dan berulat spt analogi pisang sira tadi..bila kita makan..bukankah nanti akan meracun diri...b

Begitulah juga analogi dalam kehidupan kita, masalah tu bila kita simpan lama dalam hati dan dalam kotak fikiran mmg akhirnya nanti akan merosak diri...

Kesihatan itu sangat berharga kepada diri kita, jadi jangan kita sendiri yang menjadi punca kepada masalah kesihatan kita...kita masih ada pilihan kan....

Sekadar santai2 menulis saja.

Salam Hormat
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke