Skip to main content

Hidup ini Milik Allah...Jangan Putus Harap...

Bukan mudah untuk mengawal diri dari rasa berjauh hati, merajuk, berkecil hati, rasa sedih dan sebagainya lagi berkaitan.

Sebagai manusia, tidak mungkin kehidupan kita hanya dalam bahagia dan gembira saja, pasti jua suka dan duka itu datang silih berganti. Hidup ini umpamanya roda, ada masa kita rasa bahagia dan ada masa kita rasa derita...itu lumrah dalam hidup...

Namun, walau bagaimanapun keadaannya jangan kita biarkan emosi menguasai diri. Saat diri rasa "beremosi" kembalikan segera hati kepada Allah...terus istigfar...tarik nafas dalam2, hembus dan keluar sehingga perasaan kita rasa sedikit reda.

Hidup ini tak kan mungkin berlaku sebagaimana yang kita mahukan...Dunia ini milik Allah...ujian Allah tetap hadir kerana Allah sayangkan kita.

Bila hati rasa terusik itu...anggap lah itu adalah "kasih sayang" Allah buat kita. Kerana tanpa "usikan" itu kita mungkin lupa pada-Nya...kita mungkin leka dan terus leka...hadirnya ujian Allah itu adalah tanda kita insan yang bertuah kerana diberikan ujian...dengan ujian lah hati kita akan lebih kuat...lebih tegar...lebih kental...lebih mengenal kehidupan...dan yang paling penting adalah kita akan mencari Allah dan mendekatkan diri pada-Nya...kita menyerah jiwa dan raga pada-Nya dan kita meletakkan sepenuh pengharapan hanya kepada Allah.

Bersyukur lah bila kita diuji Allah...jangan jadikan ujian Allah sebagai penyebab untuk membuat kita rasa down dan berputus asa.

Ingatlah bahawa ujian Allah datang mengikut kemampuan setiap hamba Allah kerana Allah Maha Mengetahui...
Bagi mereka yang sedang dalam kekecewaan dan berputus asa...kejutkan kembali diri dari kealpaan dan kekecewaan...kembali lah kepada jalan Allah...berdoa lah dan terus berdoa...insyaAllah suatu waktu nanti Allah makbulkan doa kita...

Santai2 menulis saja,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...