Skip to main content

Bagaimana Menjadi Seorang Ketua yang Disukai...

Selalu tak menjadi dengan niat hati untuk tidur awal. Malam ni sepatutnya memang kena tidur awal sebab esok kena keluar lebih awal daripada biasa. Ada urusan rasmi di luar kawasan. Tapi lo ni tak tidur-tidur juga...aduhh niat tinggal niat juga lagi.

Bila mind dah hampir nak switch off  tiba-tiba datang idea la pula...sayang la pula kalau tidak di transmit kan idea ini dalam bentuk tulisan...makanya tak jadi switch off...kita tulis dulu. Kalau rasa penat nanti...tahu la untuk berhenti kan.

Datang idea untuk menulis bagaimana menjadi seorang ketua yang disukai. Jom kita tgok bagaimana, saya mengupasnya dalam konteks komunikasi dan perilaku.

Seorang ketua yang disukai mestilah:

1. Seorang yang beriman.
2. Seorang yang mempunyai komunikasi yang baik.
3. Seorang yang sopan dan berhemah.
4. Seorang yang tahu menghormati semua peringkat.
5. Seorang pendengar yang baik.
6. Seorang yang tegas tapi memahami dan fleksibel
7. Seirang yang tidak bias dan pilih kasih
8. Seorang ketua yang menunjukkan kepimpinan melalui teladan.
9. Seorang yang tidak ego dan sombong
10. Seorang yang mengambilberat tentang staf dan sering bertanya khabar staf.
11. Tidak lokek dengan ucapan terima kasih dan penghargaan serta pujian ikhlas untuk memotivasikan dan memberikan semangat.
12. Seorang yang mempunyai penampilan diri dan perwatakan yang baik.
13. Seorang ketua yang tidak mementingkan diri sendiri.
14. Seorang ketua yang bukan jenis bossy dan pushy. Cukup masa diberikan untuk satu2 tugasan disiapkan. Tidak mendesak.
15. Seorang ketua yang ada fleksibiliti dan budi bicara.
16. Mudah memaafkan dan mudah meminta maaf jika tersilap.

Sekadar penulisan ringkas untuk tips menjadi ketua yang disukai. Jom sama-sama kita berusaha untuk memenuhi kesemuanya. Sudah pasti semua tips ini bergantung kepada hati kita. Seandainya hati kita bersih dan ikhlas dalam niat kerja ini kerana Allah...dan kerja ini sebagai ibadah...makanya Allah akan bentangkan jalan untuk kita berubah...insyaAllah.

Salam Hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...