Skip to main content

Limitnya sudah di noktah terakhir...

1 April 2019
Isnin

Al-Kisah sebuah cerita sahaja...

Rasanya cukup dulu sampai di sini. Enough is enough...terlalu lama menerima saja pun tidak bagus untuk diri sendiri. Kita beri satu keadilan kepada diri atas hak yang seharusnya perlu dihormati.

Sudah terlalu lama mengalah kepada keadaan...telah sekian lama sabar itu menjadi milik diri...kali ini juga sabar tidak tergugat...hanya berubah daripada segi bearing nya sahaja...tidak perlu lagi bersabar pada bearing yang sedia ada, tapi bersabar kepada bearing yang telah diubah paksinya...memang ini yang terbaik...makanya bersabar lah...

Dalam sebuah kehidupan yang harmoni dan adil, kita seharusnya saling memberi dan saling menerima...tapi kalau hati sentiasa merasakan hanya kita saja yang memberi...apakah akan ada lagi keharmonian atau wujud lagi kah sebuah perhubungan itu...andai kita saja yang cuba untuk mempertahankannya...maka sudah tiba detik waktu untuk benteng pertahanan itu dibuka...cukup lah!

Sekadar memilih untuk berlalu pergi dengan diam...tanpa kata dan tanpa sengketa...sejak dulupun tiada pernah ada penjelasan...semua persoalan dibiarkan terkubur begitu saja tanpa jawapan...dan kini, sekalipun tak pernah rasa untuk bertanya the why...tak pernah rasapun untuk meminta penjelasan...andai hati kembali terluka...hanya memilih untuk melangkah pergi sahaja...tak perlu menyoal dan tak perlu meminta penjelasan, dan tidak perlu menjelaskan...semuanya itu tidak ada kepentingan lagi...mode silent diaktifkan dan kali ini...button "activate" tidak ditiadakan lagi...cukup lah...

"Silence is the best way to let someone know they did something wrong"

"If the talk is cheap, then being silent is expensive"

Terkadang kita perlu melangkah pergi bukan kerana kita sudah tidak memerlukan...tapi kerana kita sudah tidak diperlukan...kita tidak lagi penting dan tidak lagi bermakna...sebuah perhubungan itu boleh diteruskan andai keduanya saling memerlukan dan saling melengkapi...andai ini semua telah tiada maka noktah itu lebih baik.

Berbicara soal penting dan tidak penting...pentingkah kita, kalau tiada komunikasi berlaku dlm satu tempoh tertentu..tanpa apapun...pentingkah kita kalau orang bersikap tidak endah dan tidak kisahpun...pentingkah kita andai dlm apa jua situasi kita tidak menjadi keutamaan...dan tidak diperlukan.

Kalau hanya kita yang sentiasa mencari ruang dan peluang tapi orang tak pernah kisahpun...kalau hanya kita yang sentiasa memulakan...hanya kita yang beria...dan hanya kita yang menunjukkan kesungguhan...makanya cukup lah..ada atau tiada itu sama...

Berlalu pergi itu adalah lebih baik daripada diri terus bermain dengan perasaan...terus disakiti dan dilukai...
Keadilan juga perlu diberi kepada diri yang telah sekian lama menjadi hamba kepada sebuah emosi yang ups and downs...untuk apa terus menyakiti diri...

Hati berhak untuk bahagia...maka bebaskanlah apa saja yang membelenggu diri...lepaskan saja semuanya...dengan melepaskan segala belenggu yang membuat hati sedih mungkin hati akan lebih bahagia dan lebih "sihat"

Sekadar nukilan santai di lewat malam...mengajar diri untuk melepaskan sesuatu yang bukan milik kita...

"Crying is a way your eyes speak when your mouth can't explain how broken your heart is."

Salam Hormat,
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...