Skip to main content

Bagaimana Cara Respon Kepada Sesuatu yang Melukakan...


Dalam hidup ini kita kdg2 cepat sangat melatah dgn apa saja yang berlaku pada kita...terutamanya bab2 yang memainkan emosi dan perasaan...bab menuding jari dan menyalahkan orang...dan akhirnya nanti kita sendiri yang "rasa serabut dan gelisah sendiri"...dan kita sendiri juga nanti yang menanggung rasa terluka dan rasa tidak hepi dengan perbuatan kita sendiri..

Untuk apa sebenarnya kita mengizinkan perkara ini menembusi diri kita...hanya kerugian semata2...
mengapa kita nak memilih "sengsara" andai kita berhak memilih bahagia...

Apa kata kita sama2 ubah cara pemikiran kita dan cara kita respon terhadap perkara2 sebegini...di permulaan mmg la susah sbb kita nak biasakan benda yg tidak biasa kita lakukan..tapi lama2 bila dah biasa pasti mudah unk dipraktikkan dlm rutin hidup kita.

Bagaimana caranya?

1. Bila dgr apa2 yang negatif atau berhadapan dgn situasi yang "beraura negatif"...sama ada melalui kata2 maupun perbuatan orang...
yang pertama perlu dibuat adalah senyum dulu...tak mampu redakan keadaan dgn senyum...susuli dgn tarik nafas dalam2 sambil mengucapkan istigfar...slps itu susuli dgn tindakan positif..dptkan fakta dulu..betul atau tidak...ataupun kalau rasa perkara itu "nonsense"...
maka biarkan saja...

2. "Kunci mulut" dulu saat emosi kita tengah tak stabil...guna konsep "pause" seketika. Rasionalkan diri kita dalam saat kita "pause" seketika tadi...mmg la susah..tapi atleast kita mencuba😁.

3. Sentiasa set kan di mind kita..
bahawa apa saja yg berlaku adalah dengan keizinan Allah...pasti ada sebab dan musababnya...anggap
kita"insan terpilih" kerana Allah memilih kita untuk diuji pada saat itu...masa inilah kita buktikan tingkat keimanan dan kesabaran kita...pasti nanti Allah bentangkan "jalan keluar" atas apa jua kemelut yang melanda..
percayalah andai kita lakukan ini dengan ikhlas dan redha...hati kita akan tenang.

4. Segala sesuatu yang memang ditakdirkan bukan milik kita, usah kita begitu "eager" untuk mendapatkannya...percaya dan yakinlah dengan konsep rezeki..."andai sesuatu itu adalah milik kita, maka kot mana pun ia tetap akan jadi milik kita, dan andai sesuatu itu bukan milik kita maka kot manapun ia tetap bukan milik kita...jadi mengapa kita begitu "taksub" sgt dengan perkara ini...seharusnya kita teruskan rutin kehidupan spt biasa...hindari sikap memberontak dan menentang kerana akhirnya nanti tindakan kita itu makin "memakan diri"...

5. Just enjoy dan bersyukur dengan apa yang Allah telah berikan kepada kita...nikmat yang Allah beri itu sebenarnya sudah terlalu besar andai betul2 kita hitung..cuba ambil masa unk kita muhasabah diri menghitung nikmat Allah untuk kita...pasti terlalu byk dan tidak terhitung..maka bersyukurlah dgn apa yang kita ada...apabila kita bersyukur pasti Allah tambahkan lagi....jadi toksah risau ttg ini...Allah tahu "mana nak letak kita nanti"..yakinlah dgn kebesaran dan kekuasaan-Nya.

Sekadar perkongsian jua...🌹

#komunikasidihati
#motivasidiri

RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...