Skip to main content

Tips Menguruskan Rasa Gelisah Bila Fikiran Sering Memikirkan Kerja

Salam bertemu kembali buat semua...sekian lama rasanya tidak menjenguk ke blog anggerikdesa due kesibukan yang agak tahap dewa...hehe...terlalu banyak perkara yang perlu di settlekan dan difikirkan...semuanya berlaku dgn cepat...bercampur pula tahap kesihatan yang tidak begitu mengizinkan...makanya menyepi lah seketika "berada" di blog...last jenguk di sini pada akhir November 2018..dan hari ni 9 Mac 2019...hampir 4 bulan berlalušŸ˜±...how time flies...

Walau bagaimanapun...anggerikdesa tetap tidak dapat lari dari dunia penulisan...time2 tertentu bila idea dtg tetap menulis juga di FB...sekadar penulisan berkaitan tips2 simple saja...jadinya hari ni bila kembali ke blog, just transfer saja penulisan di FB masuk ke blog dengan sedikit tambahan dalam garapannya...

Hari ni saya muncul kembali menulis dengan tajuk dinyatakan...sekadar berkongsi ttg perkara ini sesambil melayan rasa kerinduan kepada blog yang telah lama ditinggalkan sepi...

 Jom kita "sembang-sembang" tentang tips mengurus beban fikiran yang sering memikirkan kerja...

Dalam fikiran terkadang hadir macam2 perkara yang perlu kita selesaikan...tiba2 kita akan rasa stress sbb kerja2 tak selesai ni silih berganti dok terpa kat fikiran...jgn panik..jom kita cuba tips inišŸ‘‡

1. Buat "checklist" - mmg wajib!
Kenapa perlu ada "checklist" - sebab tak adalah semua tu dok simpan dlm "hardisk" kat mind kita..makanya mind kita jadi bercelaru dan tidak tenang sbb semua perkara tu dok terpa silih berganti..bila kita dah pindahkan dari fikiran ke bentuk bertulis mind kita akan kosong dan kita lebih tenang dan hepi2...yg keduanya, dgn buat checklist ni kerja akan lebih tersusun, mudah nak plan dan boleh setkan timely nya...lebih kurangnya segala kerja akan lebih efisyen sbb berada dlm radar kawalan dan mempunyai "frame work" nya.

2. Letak "Priority"
Buat mana yang penting dulu...mana boleh dlm satu masa nak buat sepuluh kerja kan...semua org fhm ttg inišŸ˜‚jadi jgn risau.

3. Bijak dan smart susun masa
Masa tu milik kita..kita sendiri yang urus masa kita..jadinya for sure kita tahu bagaimana nak susun..kita susun kita buat...

4. Jangan Bertangguh & Bermalas2an
Yang ini pun sgt penting..jangan amalkan untuk bertangguh..ada masa mengizinkan terus buat walau sesimple thing pun...lagi banyak kerja kita dpt disiapkan maka lagi tenang dan bahagia perasaan kita.

5. Latih diri unk jadi seorang yang "multitasking"
Memanglah kita tak blh buat sepuluh kerja dalam satu masa...tapi jangan "cheating" pulak dgn statement ni...sekurang2nya kita boleh buat atleast tiga empat kerja dlm satu masa...yg ni saya jamin mmg boleh..kalau sape kata tak blh tu mmg sengaja dia tak mau buatšŸ˜ƒ.

6. Set kan masa dan jangka waktu siap - "time-based"
Wajib setkan masa perlu siap untuk semua senarai kerja kita supaya kita tak lari dan tak terbabas dari plan kita...inilah namanya komitmen!

Sekadar perkongsian...time yang paling best bila kita ada checklist dlm urusan kerja kita..masa bila tau...masa kita dah selesai kerja dan kita "tick" sebagai selesai...secara tidak langsung kaedah checklist ni boleh buat kita semakin bersemangat unk teruskan dengan kerja kedua, kerja ketiga dan seterusnya sbb kita tak sabar nak "tick" dgn cpt yang semua itu sudah selesai dilakukan....kalau tak percaya boleh cuba yašŸ˜

RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...