Skip to main content

Elakkan Sarat Berfikir...

Sekadar menggunakan term "sarat berfikir" untuk menterjemahkan maksud di hati yang ingin membicarakan tentang "jangan terlalu fikir banyak sangat"

Sekadar santai-santai tulisan saja..jam menunjukkan pukul 10.30 malam, nak tidur macam masih terlalu awal untuk rutin tidur saya...makanya mari kita sama-sama menyusuri bicara ini....sekadar bicara to "killing time"😊

Apapun pasti ada tips yang dapat diperoleh dalam apa jua bentuk penulisan...terpulang kepada bagaimana pembaca menerima satu-satu penulisan itu.

Orait, jangan kita buang masa lagi. Seperti yang saya sebut di atas, sarat berfikir memberi maksud, dalam satu-satu masa semua benda kita nak fikir, semua perkara kita nak "sumbat" ke fikiran kita...sehinggakan fikiranpun tak mampu untuk memprosesnya...itu lah yang kita namakan "tepu fikiran"

Suatu waktu yang berlalu, seorang kenalan rapat saya selalu menyebut..."kita ni dalam satu-satu masa jangan semua perkara kita nak letak di fikiran...susun dan pilih ikut priority la apa perlu fikir dulu...kalau dari perkara A sampai perkara Z kita nak ambik fikir semuanya serentak memang "meranalah badan menanggung tekanan" yang tak sepatutnya berlaku sekiranya cara pemikiran kita dapat diurus dengan baik.

Memang betul sekali kata-kata kenalan saya tu. Kalau kita perhatikan "sarat berfikir" ni memberikan kesan kepada kesihatan dan psikologi jiwa. Antara beberapa kesan yang tidak baik kepada kita adalah:

1. Membawa kepada rasa kebimbangan/cemas dan kemurungan
2. Beri rasa tertekan/tekanan
3. Badan jadi penat dan lesu.
4. 4.Fikir bercelaru dan hilang fokus
5. Kualiti kerja terjejas
6. Ketegangan anggota badan terutamanya di bahagian bahu dan belakang.
7. Sakit kepala "menyapa"
8. Susah tidur membawa kepada imsomnia
9. Mengurangkan daya ingatan
10. Melemahkan imunisasi diri
11. Kesan kepada kesihatan bila kita sentiasa cemas (anxiety). Perasaan cemas ni akan beri kita tekanan dan tahap tekanan yang terus berulang akan mengharu biru kan sistem biologi badan - mula 'disinggah' penyakit darah tinggi, masalah jantung, masalah sesak nafas dsbnya berkaitan.

Kalau difikirkan memang kesan daripada saratnya berfikir ni agak besar dan berisiko tinggi kepada seseorang itu...

Justeru, melihat kepada kesan yang sangat berisiko ini memang tidak berbaloi untuk kita menjadikan dan membiarkan diri kita dalam kategori orang yang sarat berfikir...ambil fikir berpada-pada saja...konsepnya mudah saja sebenarnya cuma kita yang membuatnya susah...benda yang semalam fikir semalam, benda hari ni fikir untuk hari ni, benda yang esok punya maka fikirlah untuk besok...

Ermmmmm...saya sendiripun rasa susah untuk mengambil konsep itu sebab macam rasa gerun dan seram aje kalau benda esok tak difikirkan hari ni...benda esok nak fikir esok risau kot "kelam kabut" dan tak terurus jadinya.

Sebenarnya kita tak perlu risau, maksud di sebalik kata-kata itu adalah berkaitan tentang fikiran yang terlalu berlebih-lebih untuk satu-satu perkara sehingga melangkaui yang sepatutnya kita fikir. Kita seharusnya fikirkan perkara semalam, hari ini dan esok itu mengikut paras yang sepatut kita fikir saja...jangan fikir lebih kerana bila fikir lebih banyak keresahan dan rasa cemas akan hadir nanti...jangan letak diri kita dalam "overthink situations"...think about (something) too much or for too long.

Setakat ini dulu penulisan ini, semoga bermanfaat untuk semua. Cuba sama-sama kita praktikkan konsep berpada-pada dalam berfikir...sayang lah kepada kotak fikiran kita yang sepatutnya mampu menerima "gelanggang badminton" aje tapi kita nak isi dengan "padang bola"😁
Memang confirm "binasa kotak fikiran".

" Stop worrying about what tomorrow may bring.
Focus on what you can control. Stay positive.
Enjoy today. Expect good things to come"
~ Karen Salmansohn

"Although I have no idea what tomorrow may bring.
I am going to think positively and hope for the best."


Salam Hormat,
RZH


Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke