Skip to main content

Prinsip Pengurusan dan Pentadbiran Mengikut Frederick Taylor & Henri Fayol

Malam ni masih setia dengan penulisan lagi...malam-malam minggu begini saya lebih suka memilih untuk menyantaikan fikiran saya dengan menulis. Malam ni just santai-santai membelek beberapa artikel mengenai pentadbiran dan pengurusan..terjumpa penulisan Frederick Taylor (1856 - 1915) yang menyenaraikan sembilan (9) prinsip dalam pentadbiran dan pengurusan...ia menarik perhatian saya untuk berkongsi tentang apa yang Taylor kata tentang ini.

Prinsip Taylor dalam pendekatan pengurusan dan pentadbiran adalah:

1. Produktiviti boleh ditingkatkan melalui kerja yang berkesan.
2. Memilih pekerja paling sesuai sebab ada yang layak dan tidak.
3. Gaji seimbang dengan kerja
4. Perlu memotivasikan pekerja
5. Masa yang standard bagi semua pekerja
6. Tugas perancangan harus dipisah dengan pengeluaran
7. Pengurus menentukan cara-cara bekerja bagi pekerja
8. Pengurus dilatih perinsip-prinsip pengurusan dan kawalan
9. Pengurus harus mengambil alih tugas merancang daripada pekerja

Seseorang pengurus memainkan peranan yang sangat penting dalam menyempurnakan semua prinsip yang dinyatakan di atas. Pengurus bertanggungjawab sepenuhnya kepada subordinat di bawah seliaan dan pengawasannya.

Saya juga sentiasa "sehati sejiwa" dengan lima (5) fungsi pengurusan sebagaimana yang dinyatakan oleh Henri Fayol (1841 - 1925). Sejak dari mula bekerja hinggalah semakin "jatuh cinta" dengan bidang pengurusan dan pentadbiran, saya sentiasa menjadikan sarjana Fayol ini sebagai "sifu" untuk saya mencari sesuatu tentang pengurusan dan pentadbiran, juga meneroka konsep-konsep yang diperkenalkan oleh beliau. Kalau mengikut Fayol ada lima (5) fungsi pengurusan iaitu:

1. Perancangan
2. Pengorganisasian
3. Pengarahan
4. Penyelarasan
5. Pengawalan

Secara ringkas mengenai Fayol ini....beliau dilahirkan pada 29 Julai 1841 di Istanbul, Turki. Fayol merupakan individu pertama yang membincangkan aspek pengurusan sebagai satu proses dan mempunyai prinsip-prinsip pengurusan khusus yang perlu diikuti oleh setiap pengurus. Fayol digelarkan sebagai "Bapa Pemikiran Pengurusan" disebabkan oleh idea-idea beliau dalam bidang pengurusan dan idea-idea ini masih dirujuk dan digunapakai dalam pengurusan sehingga ke hari ini.

Sebagai pengurus, kita tidak dapat lari dari lima(5) fungsi pengurusan ini..semua pengurus melakukan perkara yang sama, cuma yang membezakan antara pengurus dengan seorang pengurus yang lain adalah gaya kepimpinan, cara berkomunikasi, ciri-ciri peribadi seorang pengurus itu, dan penampilan diri seseorang pengurus itu yang mempengaruhi tahap komitmen dan kompetensi masing-masing.

Daripada pengalaman dan pemerhatian saya, pada saya, seseorang pengurus itu perlulah sentiasa bijak, berstrategi, rasional dan smart dalam menjalankan tugas-tugas pengurusan dan pentadbiran bermula dari perancangan, pengorganisasian, pengarahan, penyelarasan, penyeliaan, pengawalan, dan pelaporan. Sebagai pelengkapnya, ilmu pengetahuan yang tinggi dan kemahiran komunikasi merupakan faktor utama dalam menjamin kualiti dan kejayaan cemerlang dalam pengurusan. Sesebuah organisasi itu juga akan cemerlang sekiranya anggota organisasi sentiasa saling memahami dan saling membantu...bersemangat dan "hepi-hepi" dalam menjalankan tugas, tiada konflik yang mengganggu. Bagi yang berkait dengan kemahiran komunikasi, pada saya konsep EMPATI adalah sangat penting untuk dipraktikkan secara total oleh semua pengurus.

Setakat ini dulu perkongsian kita tentang apa yang dikatakan oleh Taylor dan Fayol...semoga ianya bermanfaat buat semua pembaca...tulisan ini sebenarnya saya sambung daripada tulisan pada malam minggu lalu yang saya tidak sempat habiskan...itu yang kalau tengok intro di atas tu bermula dengan malam...hehe.

Salam Hormat
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke