Sudah lama rasanya tidak berbaking-baking. Baru perasan dah lama rupanya "tidak bermain" dengan butter dan tepung.
Petang ni ada masa sikit walaupun tahap kerja yang perlu dibereskan ibarat macam "tinggi menggunung". Tapi tak mengapalah curi masa sekejap untuk terapi diri dengan apa yang kita suka. Makanya onzzz la nak buat scone lewat petang tadi.
Scone ni adalah sejenis menu yang saya panggil "dwi alam". Hehe mengapa saya kata dwi alam, sebabnya dia membawa dua2 ciri biskut dan kek...kat luarnya rangup macam biskut dan kat dalamnya lembut ala2 kek.
Macamana scone ni boleh "menambat" hati saya. Ya, sebab menu ni telah diviralkan oleh Kak Lina Pom Pom dalam drama Kampung People 2...asyik dok menyebut 'sekones" dalam drama itu...haha lucu habih la jenuh husband nya dok membetulkan sebutannya. Walaupun saya bukan penggemar menengok citer2 di TV, tapi kadang2 terdengar juga dialog2 drama ni sesambil saya dok depan laptop kat rumah..
Buat scone ni memang sangat mudah sangat. Tapi of course la kena buat dengan hati...letak jiwa letak perasaan, barulah apa jua yang dibuat akan menjadi.
Jom kita tengok bahan-bahannya:
1. Tepung gandum 250gm
2. Butter 100gm
3. Baking powder dua sudu kecil.
4. Susu segar 130ml
5. Kismis, pican, coklat chips dsbnya lagi boleh dicampurkan. Ikut citarasa masing2.
6. Sedikit garam
7. Gula halus dua sudu besar
Cara-cara:
1. Campur gandum, garam dan gula. Kacau serata. Tepung nak ayak boleh tak nak ayak pun tak mengapa. Saya tak ayak.
2. Potong dadu butter yang sejuk dari peti ais dan masukkan dalam tepung. Ramas2kan butter bersama tepung sehingga tepung jadi macam crumble atau macam serbuk roti.
3. Masukkan kismis atau coklat chips atau pican dsbnya ikut taste masing2. Saya letak coklat chips.
4. Gaul serata. Kemudian masukkan susu segar tadi. Gaul rata.
5. Canai adunan dan tekap dgn acuan. Adunan agak lembik, boleh taburkan tepung gandum untuk tak bagi melekat.
6. Susun adunan yang telah dibentuk bulat dalam tray pembakar. Sapukan telur di permukaan atasnya dan bakar api atas bawah pada suhu 180 selama 15 minit. Suhu bergantung pada oven masing2 juga ya.
Saya kongsikan beberapa gambar masa buat scone petang tadi. Selamat mencuba bagi yang berminat. Scone ini boleh dimakan dengan butter, jem strawberi atau peanut butter dan lain2 mengikut kesukaan masing2. Cara makan scone ni adalah dengan belah bhgn tengahnya dan sapukan jem tadi, tutup semula dan terus boleh dinikmati. Sedap sangat kalau dinikmati dengan kopi o...
Salam Hormat.
RZH
Comments
Post a Comment