Skip to main content

Pengurusan Masa...

Pengurusan masa adalah perkara yang sangat penting dalam dunia kerjaya dan dunia peribadi. Kalau kita tidak pandai menguruskan masa memang semuanya akan terasa "terkejar-kejar" dan tak sempat.


Masa itu emas kata pepatah, maka gunakanlah dengan sebaiknya. Semua orang mempunyai hanya 24 jam sahaja dalam satu hari, tidak ada yang lebih atau yang kurang. Semuanya sama. Cuma yang berbeza adalah bagaimana kita menggunakan dan memanfaatkan masa yang ada itu.


Apa prinsip penting dalam pengurusan masa sebenarnya? Sudah pastilah perancangan dan penyusunan masa  dengan bijak dan berkualiti. Bahagikan masa kepada segmen2 wajib dan rutin dalam hidup. Apa dia segmen wajib tu? Masa kerja, rehat, ibadat, makan, masa bersama pasangan dan anak-anak, masa bersama sanak-saudara, sahabat handai, riadah, dan tidur. Segmen2 ni nak tak nak memang kena buat sebab itulah rutin hidup kita.


Dalam 24 jam tu, 9 jam kita dah ditolak dengan waktu kerja campur waktu pergi balik satu jam lebih kurang. Tidur pula untuk 6 ke 8 jam bagi dewasa. Manakala ada lebihan lagi 7-8 jam yang kita guna untuk makan, minum, solat, baca Quran, riadah, me time, family time, dsbnya lagi.


Antara beberapa tips dalam pengurusan masa untuk menjadikan kita tidak rasa "terkejar-kejar" atau rasa tak cukup masa:

1. Fahami dan cerap dulu tentang "sifat masa". Masa hanya ada 24 jam dan masa tidak menunggu kita...putaran masa tetap bergerak sebagaimana bumi ini berputar pada paksinya. Mengapa kita perlu fahami sifat masa ni...supaya kita yang sesuaikan keperluan kita dengan masa yang ada dan bukan kita harapkan masa itu yang menyesuaiakan dengan keperluan kita.

2. Susun jadual keperluan kita dengan baik dan berkualiti. Bagaimana? Sediakan checklist peribadi kalau ianya tentang hal peribadi kita dan checklist kerja kalau ianya berkaitab dengan urusan kerja. Dari 8.00 pagi hingga 5.00 petang kita berada di tempat kerja. Senaraikan semua kerja yang kita perlu bereskan esok hari dalam satu senarai checklist sebelum kita bergerak pulang meninggalkan tempat kerja. Esok pagi terus boleh membuat gerak kerja tindakan berdasarkan checklist berkenaan. Begitu jugalah dengan urusan peribadi kita. Rancang dan susun...itu kata kuncinya!

3. Doa secara istiqomah. Berdoa kepada Allah selepas setiap solat kita supaya Allah berikan keberkatan terhadap masa kita. Masa yang diberkati ini sangat penting kepada kita kerana ia menjadikan masa yang ada itu cukup untuk kita sempurnakan semua kerja yang perlu dibuat...malah setengah orang rasa berlebih lagi selepas semua kerja telah disempurnakan...itulah namanya masa kita berkat.

4. Dalam checklist yang dibuat, jangan lupa untuk kita senaraikan perkara utama dan wajib untuk dilakukan pada setiap hari, iaitu membaca Al-Quran. Bacalah walau sebaris ayat. Ramai orang terlupa tentang ini kerana menganggap ianya boleh dibaca kemudian, kononnya masih banyak masa lain...tapi akhirnya tanpa sedar masa berlalu begitu saja tanpa kita menyentuh -Al-Quran. Membaca Al-Quran pada setiap hari adalah salah satu amalan yang menjadikan masa kita Allah berkati. Masa untuk membaca Al-Quran kita boleh susun sama ada sebelum solat subuh di awal pagi, selepas solat subuh, semasa waktu rehat tengah hari di tempat kerja sebaik selepas solat zohor, dan selepas solat maghrib atau solat isyak, dan sudah pasti bagi yang bangun bertahajud, boleh membaca Al-Quran sebaik selepas tahajud.

5. Hindari sifat suka merungut tentang "tak cukup masa". Kita perlu faham tentang biologi tubuh badan kita ni. Hati dan perasaan kita ni sentiasa membaca signal daripada apa yang fikiran kita sentiasa bayangkan atau visualkan, juga "mendengar" apa yang kita tuturkan. Kalau kita asyik merungut saja, maka jiwa kita menjadi resah dan tidak tenang. Ini akan menjadikan kita tidak enjoy dan "berdamai" dengan masa yang ada, kerana itu kita akan selalu merasa masa tidak cukup untuk kita. Justeru, berhentilah merungut dan membayangkan benda yang tidak baik...sebaliknya sentiasa menyebut dan membayangkan perkara yang baik2 sahaja.  Kita juga perlu faham, dalam konsep NLP, apa yang sentiasa kita bayang itu lah yang akan mengelilingi kita..jadi bayang yang baik-baik saja.

6. Perlu ada disiplin diri. Dalam menguruskan masa kita perlu berdisiplin dengan tindakan kita. Contohnya disiplin dalam mematuhi checklist yang kita buat, disiplin dalam diri dengan tidak mempunyai sikap suka bertangguh dan buat sambil lewa. Sikap bertangguh akan menjadikan semua yang kita plan dan susun tidak menjadi dan buat sambil lewa pula akan menyebabkan kerja kita tidak berkualiti dan memungkinkan untuk perkara yang sama perlu diulang buat sekali lagi. Bukankah itu nanti merugikan masa yang ada yang sepatutnya kita boleh tumpukan kepada perkara lain di dalam senarai.

7. Perlu letakkan matlamat dan jujur serta komited dengan checklist  yang telah dibuat. Matlamat ini akan memandu kita untuk mencapai apa yang telah kita sasarkan dalam checklist setiap hari yang kita sediakan. Begitu juga sifat jujur dan komited menjadikan kita akan buat betul2 atas apa yang telah kita rancang.


Demikianlah serba sedikit perkongsian berkaitan dengan pengurusan dan keberkatan masa. Semoga bermanfaat buat kita semua.


Salam hormat,

RZH


Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...