Skip to main content

Ayam Goreng Kicap Bercili...

Alhamdulillah, hari ni kembali kepada resepi masakan. Resepi yang sangat simple dan cepat untuk disediakan. Bagi mereka yang nak masa penyediaan yang cepat boleh cuba resepi ni.


Jom kita lihat bahan-bahannya:

1. Seekor ayam dipotong empat. Kalau nak potong kecil pun boleh juga. 

2. Empat ulas bawang putih dan satu labu bawang holland.

3. Cili besar merah dua tangkai dan cili api dalam tujuh lapan tangkai.

4. Satu kiub ayam

5. Sedikit sos cili, sos tiram, kicap dan air asam jawa.

6. Garam dan gula juga serbuk perasa jika suka.


Cara-cara:

1. Bersihkan ayam dan cucian ketiga dengan air asam jawa. Cucian terakhir dan bilas bersih. 

2. Ayam dilumurkan dgn tiga ulas bawang putih yang ditumbuk lumat, satu sudu besar garam dan sedikit kunyit, dalam setengah sudu besar.

3. Selepas dibiarkan dlm 10 minit boleh digoreng. Masa goreng tutup sekejap dulu di permulaan dlm lima minit dan slps tu tutup boleh dibuka. Tujuan ditutup sekejap semasa awal tu adalah untuk melembutkan ayam berkenaan supaya dia lebih juicy.

4. Tiga ulas bawang putih tumbuk dgn tujuh lapan tangkai cili api dan dua tangkai cili besar merah, tumbuk pecah2 saja, tidak lumat sangat.

5. Rencah tumbuk tadi tumis dlm minyak. Minyak lebihkan cket sebab menu ni dia tak berkuah lebih kpd kering..jadi biar minyak tu kita lebih cket. Slps tumis sekejap rencah tumbuk, boleh masuk satu labu bawang holland yang telah dimayam dan terus menumis.

6. Tumis hingga pecah minyak..masukkan air cket saja, masukkan sos cili dlm tiga,  kicap dlm setengah senduk, sedikit sos tiram...garam dan gula, ajinomoto dan kiub ayam..kalau tak ada kiub ayam pun tak mengapa, tak perlu masuk..

7. Kemudian boleh masuk ayam dan gaul serata dlm lebih kurang 10 minit..kalau nampak kering sgt boleh tambah air sikit...biarkan atas api dulu, kacau2 serata dan blh tutup api. Menu sedia untuk dihidangkan.


Selamat mencuba!


RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...