Skip to main content

Colek Buah ala kelate...

Sekian lama teringat colek buah ni (pencicah). Kami ore kelate panggil colek (sebutannya mesti kena sabdu kan di permulaan sebutan ya).


Namun dalam kesibukan yang tidak bernoktah ni, tak pernah sempat untuk membuatnya. Bercampur pulak tidak serius untuk buat makanya bayangan kenangan lalu saja lah yang dok teringat dan terbayang di mata.


Hampir 40 tahun lalu, masa tu saya masih di sekolah rendah. Masa tu arwah wo (nenek) sebelah ayah memang selalu buat colek ni, terutamanya masa pokok jambu air atau kami panggil jambu nnawa berbuah lebat. Ya, memang lebat. Pokoknya besar dan bercabang dua betul2 di depan tangga di laman rumah arwah wo. Besar pokoknya lebih dari satu pemeluk orang dewasa. Kalau masa musim pokok jambu ni berbuah memang best sebab pelbagai fenomena dapat dilihat...bunganya yang gugur ke tanah, daun2 berguguran penuh di laman, dan buah2 yang juga turut jatuh. Laman rumah memang akan disapu setiap hari. Juga fenomena ramai orang kampung akan singgah dan bersembang sambil menikmati rasa sedap buah jambu ni.


Masih terbayang jelas di mata, saya dan kakak juga sepupu yang sebaya dok bermain2 di laman rumah di bawah rimbunan pokok jambu ni sambil menolong arwah wo apa yang boleh ditolong, almaklum kami masa tu masih kecik lagi..teringat lagi bagaimana memutih bunganya yang jatuh ke tanah...begitu juga dengan buah2 jambu yang gugur. Setiap hari arwah dan arwah mak sedara, kami panggil Mok Tijoh akan mengupah orang untuk mengait buah jambu yang lebat tu. Kadang2 arwah wo dan arwah mok tijoh akan mengait sendiri kalau sekadar nak dalam satu besen saiz sederhana untuk buat makan2. Masa ni wo atau mok tijoh akan buat colek ni. Sangat ngam dan sangat sedap dicicah dengan jambu2 ni...jambu2 dah la besar2, merah pekat warnanya dan sangat manis. Bila cicah dengan colek ni memang nikmat sedap tu tak terkata...Allahu...masih segar terbayang walau sudah lebih 40 tahun berlalu...semoga damai di sana buat arwah wo dan arwah Mok Tijoh.


Orait kembali kepada cerita colek ni. Colek buah pesen ni memang terkenal di kelate. Biasanya di samping jambu, nenas dan pauh (mempelam) juga sedap dicicah dengam colek ni. 


Jom kita tengok bahan2 dan cara membuatnya.


Bahan-bahan:

1. Cili kering 3 tangkai. Jangan lebih nanti terpedas sgt..dah nanti tak dpt menikmati kesedapannya sbb dok menahan pedas tu. 

2. Gula melaka a.k.a nise ore kelate panggil, dua keping/kerek

3. Sedikit cuka. Agak2 tahap masam yang dikendaki juga tahap likat cairnya. Cuba dulu dalam tujuh lapan sudu atau lebih.

4. Sedikit garam. Mungkin dalam setengah sudu teh.


Cara-cara:

1. Cili kering direndam air panas untuk melembutkan sebelum ianyanya ditumbuk lumat dgn garam.

2. Selepas cili kering lumat, masukkan nise dan tumbuk pecah2. Kemudian masukkan cuka dan lenyet2kan sehingga betul2 menjadi lumat dan berkuah.

3. Colek done dan boleh dipindahkan ke mangkuk.


Colek ni sebenarnya sangat mudah untuk disediakan. Boleh buat banyak2 dan masuk dalam balang dan simpan dalam peti ais. Bila-bila rasa nak dinikmati, boleh terus dicicah...sejuk2 begitu lagi sedap sebenarnya.







Alhamdulillah, semalam dapatlah saya merasa setelah sekian lama tertangguh nak membuatnya...sambil menumbuknya dengan lesung macam gaya penyediaan arwah wo, fikiran saya melayang kepada kenangan bersembang dan mendengar pelbagai cerita2 drpd arwoh wo. Allahuakbar...kerinduan yang tidak terucap...Al-Fatihah buat arwah wo dan arwoh Mok Tijoh dan arwah Paksu yang lebih awal dijemput Allah...


Salam Hormat,

RZH




Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...