Hmmmmm...
Bila teringat nak makan biskut semperit ni makanya kita buatlah. Kebetulan ada masa sikit due something yang tidak dapat dielakkan..jadi ada cukup masa untuk masuk dapur. Bagi mereka yang suka buat biskut raya, mmg membuat biskut ni sangat mudah, semesek jah ore kelate kata...tapi bagi yang tak suka buat kuih raya or tak berminat, maka sudah pasti la membuat biskut ni jadi payah.
Masa saya awal belasan tahun dulu memang jenis suka baking. Biskut semperit ni memang biskut wajib buat bila setiap kali raya tiba. Kalau dulu2 tu semperit klasik saja yang top. Masa tu belum ada lagi semperit susu. Biskut semperit ni memang ever green...tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas. Tetap mengungguli la pendek kata gak.
Kalau ditanya kepada saya yang mana satu saya suka, of coz jawapannya semperit klasik ni banding dgn semperit susu. Tapi both ada kekuatan dan keunikan rasa yang tersendiri, terpulang kepada masing2 punya citarasa ya.
Skrg ni kuih2 raya ni tidak semestinya kita jumpa masa hari raya saja..hari2 biasa pun boleh dibuat...dekat kedai pun banyak dijual. Bila rasa teringin nak makan makanya kita buat atau beli saja. Cumanya kdg2 bila beli di kedai tak kena pula dengan selera kita, jadinya buat sendiri adalah lebih baik. Boleh terapi sekali bagi yang suka membaking...hehe.
Okey jom kita tgok resepi saya untuk semperit klasik ini.
Sebuku butter (250g)
1/2 cawan gula icing/gula castor
1 biji kuning telor
1 cawan gandum
1 cawan tepung jagung
2 cawan kastard
1 sudu kecil essence vanila
Cara2:
1. Pukul butter dan gula dengan spatula atau senduk kayu saja. Sampai sebati saja dan blh masuk kuning telur dan essence vanila. Tak perlu sampai kembang memadai sebati saja. Inj untuk mengelakkan biskut jadi kembang bila dibakar nanti.
2. Bila ketiga bahan dah sebati, boleh masukkan semua tepung, iaitu tepung jagung dan tepung kastard diikuti tepung ganduk secara sedikit2 dan gaul dengan tangan hingga sebati.
3. Bila semuanya sudah sebati, biarkan Seketika dalam 10-15 minit adunan. Tutup adunan ya supaya tidak cepat mengeras.
4. Kemudiannya boleh lah adunan diterap dengan acuan semperit. Letakkan ceri di atasnya.
5. Kuih semperit dibakar api atas bawah selama 15-20 minit pada suhu 150C.
Selamat mencuba...pasti sedap!
Saya kongsikan beberapa gambar biskut semperit ni.
RZH
Comments
Post a Comment