Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Pada entri kali ni saya ingin berkongsi resepi nasi arab. Resepi ini adalah resepi asal dari seorang pegawai seliaan saya semasa bertugas di satu Jabatan. Resepi asal cara buat nasinya saya ikut sebijik namun saya ada ubah dan tambah sedikit bahan perapan untuk ayamnya mengikut citarasa saya. Terima kasih kepada Encik Fadzil yang sudi share resepi beliau untuk buat nasi arab ini.
Hokey jom kita tengok bahan-bahan untuk nasi:
1. Beras basmathi Pusa Gold 4 pot
2. Bawang holland dua biji
3. Serbuk rempah sop 4 sudu besar.
4. Dua atau tiga biji tomato..
5. Dua kiub pati ayam
6. Dua kotak kismis
7. Minyak sapi satu tin kecil
8. Garam secukup rasa.
Cara masak:
1. Beras direndam setengah jam.
2. Bawang holland dan tomato dipotong dadu.
3. Panaskan minyak sapi dicampur dgn setengah cawan minyak masak.
4. Tumis bawang holland hingga garing. Masukkan tomato dan kismis dan terus menumis hingga nampak keperangan dan tomato juga kismis telah layu.
5. Masukkan air dlm sukatan satu pot beras bersamaan dengan satu setengah pot air. Masukkan garam agak2 dalam satu sudu besar.
6. Masukkan beras...biarkan dlm 2 minit atas api dan boleh dipindahkan ke rice cooker.
7. Kemudiannya masak nasi seperti biasa dlm rice cooker.
Bahan2 untuk pencicah sos tomato:
1. Tomato 4 biji
2. Cili api 6-10 tangkai
3. Sedikit cuka-1sudu
4. Garam dan gula secukup rasa.
Cara-cara buat pencicah:
1. Tomato dipotong dadu dan ditumbuk pecah2 dlm lesung. Jgn blend...nanti lumat pulak jadinya.
2. Cili api dipotong kecil2.
3. Gaul kesemua bahan, masukkan satu sudu cuka dan garam gula secukupnya.
Bahan untuk jelatah dan cara membuatnya:
1. Sebiji nenas, satu batang timun dan enam tujuh tangkai cili dipotong kecil.
2. Masukkan tiga empat sudu gula, sedikit cuka dan garam dan digaul sebati.
3. Boleh juga dimasukkan sos thai jika suka. Sos thai ni ada dijual di pasaraya.
Perapan ayam:
1. Seekor ayam dibelah empat.
2. Ayam dilumur dgn bawang putih, halia, dua sudu serbuk kari dan sos tiram juga sedikit sos cili. Ayam direbus dgn air yang sedikit, sekadar menenggelamkan ayam dalam 10-15 minit sehingga air rebusan kering dan menyerap dlm ayam.
3. Perap ayam dgn sos tiram, madu, juga bawang merah dan bawang putih yang telah diblend bersama jintan manis dan jintan putih juga sedikit kunyit. Perap dlm satu jam. Kemudiannya boleh dibakar. Saya bakar dlm magic pan saja. Perapan ayam untuk nasi arab ada pelbagai bahan yang digunakan, terpulang kepada selera masing2.
Hokey...lengkaplah resepi untuk penyediaan nasi arab. Boleh disediakan untuk hidangan seisi keluarga...memang sedap dan mudah untuk disediakan. Selamat mencuba untuk semua!
Salam hormat,
RZH
Comments
Post a Comment