Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Sambal Kelapa Nasi Himpit Cara Kelantan
















Sambal kelapa ni memang terkenal di Kelantan. Zaman saya kanak-kanak dulu, sambal kelapa ni memang pelengkapnya dengan nasi himpit. Arwah nenek saya dulu memang berniaga di kantin sekolah. Jadi salah satu menu rutin dan tetap adalah nasi himpit dengan kuah kacang dan dilengkapkan dengan sambal kelapa ni. Kebanyakan orang tua dulu-dulu memilih untuk makan nasi himpit dengan sambal kelapa ni sahaja tanpa kuah kacang. Mereka selalunya minta supaya kuah tidak dicampurkan sekali dengan sambal tu. Ada juga yang suka kuahnya dicampur sekali dengan sambal tu, macam gambar di bawah.




Tapi dunia sekarang ni, menu-menu sebegini perlahan-lahan sudah semakan 'pupus', kecuali di kawasan yang betul-betul di kampung-kampung di Kelantan yang masih ada lagi yang membuatnya. Kalau di kampung saya sudah jarang sekali peniaga membuatnya untuk dimakan bersama nasi himpit kuah kacang. Mungkin kerana penyediaannya yang agak rumit sedikit menjadikan lama-kelamaan orang muda-muda zaman sekarang lebih memilih untuk tidak lagi meneruskan budaya sambal kelapa ini. Saya percaya di beberapa tempat di belah utara, dan selatan juga mungkin di Pantai Barat, ada yang juga membuat sambal kelapa ini, tapi dengan versi masing-masing, dan saya pasti memang tak sama dengan sambal yang orang Kelantan makan dengan nasi himpit ni...

Justeru, untuk tidak menu ni hilang dan pupus begitu saja, biarlah saya kongsikan di sini cara-cara membuatnya. Mungkin ada kalangan pembaca yang masih berminat dengan menu ini dan ingin cuba membuatnya. Pada saya, sambal kelapa ni memang sangat sedap..boleh dimakan begitu saja dengan nasi juga, di samping dengan nasi himpit yang wajibnya.

Suka juga untuk saya maklumkan, di Kelantan juga ada beberapa jenis sambal kelapa ya. Sambal kelapa khusus untuk nasi kerabu lain pula cara membuatnya, khusus untuk inti roti atau kuih ketayap, itu lain pula caranya..dan beberapa lagi la. Yang saya kongsikan di sini yang khusus untuk nasi himpit ya. Sambal kelapa untuk nasi kerabu dan lain-lain tu nanti kita kongsi di entri yang lain ya.

Bahan-bahan:

1. Ikan sardin 2 ekor (ore kelate panggi ikan Selaye). Pilihan ikan yang lain adalah kembung atau selar (ikan selar boleh digunakan kalau ada ahli keluarga yang ada gout). Jangan guna ikan selaye sebab ikan selaye sangat bisa dengan orang berpenyakit gout. Tapi kalau nak lebih sedap rasanya, memang kena guna ikan selaye la sebab isi ikan ni lebih manis dan lemak untuk dibuat sambal.

2. Kelapa dua biji 

3. Bawang merah 7 ulas

4. Halia setengah inci (sedikit sahaja)

5. Serai (saya tak taruk sebab nanti pecahan serai tu berserabut dalam sambal kelapa..tak payah taruk la)

6. Gula melaka/nise dua keping (ini memang wajib)

7. Gula sesudu besar


Cara-cara membuatnya:

1. Cuci bersih ikan dan toskan. Jangan lupa berselawat setiap kali kita memasak di dapur, terutamanya masa cuci bahan mentah, terutamanya yang berdarah ni. Cara ini sebenarnya secara tidak langsung menghilangkan hanyir kepada bahan mentah tadi.

2. Ikan direbus dalam 5 minit. Masuk dua tiga keping asam keping dan sesudu garam, juga air paras tenggelam ikan.

3. kelapa digoreng dengan api perlahan sehingga keperangan dan paling penting kena betul2 garing. Nak tahu kelapa dah garing, bila dipegang rasanya daah keras dan rangup. Biarkan seketika. Kelapa ini kemudiannya perlu ditumbuk lumat. Seakan macam kita buat kerisik tu, tapi jangan lumat sangat sampai pecah minyak seperti nak buat kerisik ya. Sekadar sudah lumat, maka sudah memadai.

4. Bawang merah dan halia ditumbuk lumat (mohon jangan blend ya)...memang kena tumbuk kot manapun, tak boleh malas-malas buat sambal kelapa ni, dia memang berseni cket...hehehe. 

4. Bila dah lumat, masukkan nise tadi, tumbuk hingga jadi sebati dan macam berair cket, kemudiannya masukkan sedikit gula dan satu sudu teh garam. Bila gula dah hancur dan sebati, masukkan ikan rebus yang telah dipisahkan dari tulangnya (ambil isi sahaja). Tumbuk sehingga sebati dan berpalut elok antara keduanya.

5. Bahan pada perkara 4 digaul sebati dengan kelapa yang telah ditumbuk lumat tadi. Kemudiannya, adunan ini ditumbuk sekali lagi untuk sebatikan elok antara kelapa dan rencah bawang dan ikan tadi. Semasa membuat proses ini kebersihan sangat kena jaga. Ini penting untuk sambal kelapa kita tahan lama dan tidak cepat rosak dan berkulat. Pantangnya adalah jangan sekali2 disentuh dengan tangan, digaul dengan tangan, atau "dipeta'-peta'' dengan tangan ya, apa saja mesti guna sudu. Sambal ni boleh tahan sehingga sebulan kalau disimpan dalam peti sejuk. Kalau berada di luar peti sejuk, boleh tahan dalam empat lima hari juga. Tapi realitinya takkan sampai empat lima hari la, sebab cepat habis...hehehe.

Okey, maka siaplah sambal kelapa kita seperti gambar di atas, dan boleh dihidangkan bersama nasi himpit, atau dimakan dengan nasi putih biasa. Memang agak remeh sikit untuk membuatnya, tapi kalau kita buat dengan penuh kasih sayang yang rumit akan jadi mudah, yang malas akan jadi rajin...InshaAllah.

Salam Hormat
RZH





Comments

  1. Saya komen sket eh...
    Lepas makan tumbuk org buat kalau x sedap.. ha4 gurau ek jgn marah

    ReplyDelete
  2. Lamo xmake sambal nyo nasi kapit..sedapnyo

    ReplyDelete
  3. Tq . Lama cari recipe ni.

    ReplyDelete
  4. Tq bg resepi..nt nk try cuba test lah.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke