Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Nasi Goreng Simple















Nasi goreng ni saya panggil 'Nasi Goreng Simple' sebab ianya mudah dibuat dan bahan2nya pun sangat mudah..mesti dah ready kat dalam peti sejuk kita. Kadang-kadang berlaku, kita tak plan untuk buat nasi goring sebagai menu breakfast, tapi tiba2 rasa teringat lak nak makan nasi goring, makanya bolehlah selongkar peti sejuk hanya untuk cari cili api dan ikan bilis sahaja. Okey...kita terus tengok bahan2nya dan cara membuat nasi goring simple ini.
 
Bahan-bahan:
 
1. Nasi dingin (dipanggil nasi dingin sebab dah semalaman dimasak) dalam 5 pot nasi ya
2. Cili api dalam 10 biji
3. Secubit belacan (boleh skip kalau tak suka)
4. Ikan bilis dalam segenggam setengah.
5. Bawang putih 5 ulas
6. Bawang merah 8 ulas
7. gula dan garam, juga sedikit perasa kalau suka
8. kiub ayam (kalau suka)
 
 
Cara-cara:
 
1. Nasi dingin dalam periuk direlai-relai dan digembur2kan (diramas-ramas supaya tidak berketul). Masa proses ini masukkan terus satu sudu besar garam.
 
2. Rendamkan ikan bilis dengan air, bagi melembutkannya dan memudahkan proses menumbuk nanti.
 
3. Kupas bawang merah, bawang putih, basuh dan ketepikan.
 
4. Kemudiannya cili api dibuang tangkainya ddan dicuci bersih.
 
5. Mulakan proses menumbuk dalam 'lesung sambal' ya. Tumbuk dulu cili api, dah hancur sikit masukkan belacan, tumbuk lagi sehingga belacan juga dah hancur, kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih..tumbuk hancur...kemudiaanya masukkan ikan bilis ditumbuk sebati bersama...bila ikan bilis dan ditumbuk sebati dengan bawang tu...jgn sampai hancur sangat ya..nanti tak sedap pulak nasi goreng kita.
 
6. Panaskan kuali atas api, masukkan minyak dalam 4 atau 5 sudu besar untutk menumis. Tumis dulu bawang yang ditumbuk tadi sehingga dah nampak keperangan (jangan terlalu garing), masukkan dalam dua sudu gula...kacau2 sekejap sambil renjiskan sedikit air bagi tujuan nak hancurkan gula dengan cepat...masukkan kiub ayam dan sedikit perasa...kacau sebati dan terus boleh masukkan nasi yang digemburkan tadi...garam tak perlu masukkan lagi sebaba tadi telah digaul dengan nasi...tapi kalau masih taak cukup masinnya, maka boleh ditambah sedikit lagi ikut citarasa anda. Kacau dalam lima ke tujuh minit dan boleh ditutup api dan dihidangkan.
 
7. Boleh ditambah dengan telur goreng mata kerbau ya bagi melengkapkan hidangan.
 
Selamat mencuba!
 
 
RZH
 

Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe