Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Cek Mek Molek Kelate


















Cek Mek Molek ini adalah sejenis kuih yang diperbuat daripada keledek (ore Kelate panggil ubi stelo) dan gandum. Kuih ini memang kuih tradisional Kelate sebenarnya, terkenal dengan rasanya yang lembut dan manis...sedap di makan sama ada untuk minum petang, atau minum pagi. Kuih ni secara terus terangnya memang sedap!

Kemuncak kesedapannya dirasai di saat keluarnya air gula daripada dalam kuih ini apabila kita mengunyahnya di dalam mulut. Memang nikmatnya di situ.....


Bahan-bahan:

1. Keledek 5 ketul saiz satu genggam per ketul
2. Telor sebiji (sekiranya tak nak bubuh pun tak mengapa)
3. Gandum satu cawan (agak2 ya, jangan terlebih nanti keras tak sedap)
4. Gula 
5. Garam

Cara-cara:

1. Bersihkan ubi keledek (nak dikupas terus pun boleh, tak mahu dikupas pun boleh).

2. Masukkan dalam periuk dan masukkan satu sudu teh garam dan sedikit gula (dalam sesudu). 

3. Rebus lebih kurang 20 minit (masukkan air sehingga tenggelam ubi keledek) - rebus sehingga empuk ya, maksudnya keledek tu dah lembut. Semasa merebus, tutup periuk.

4. Setelah masak, terus masukkan dalam bekas lain dan semasa panas tadi terus dilenyek-lenyekkan sehingga jadi macam adunan (kalau ubi telah dikupas awal, maka lebih mudah sebab tak perlu kupas kulitnya lagi...ubi pun tengah panas masa tu. Tapi kalau tak mahu terus buat pun tak mengapa, rebus awal sebelah pagi contohnya, tapi nak buat di sebelah petang, maka ubi berkenaan tidak boleh dilenyet begitu sahaja, ia perlu ditumbuk menggunakan lesung di dapur sebab ubi tu dah keras. Kedua-dua cara boleh dipilih, dan ianya tidak beri kesan kepada rasa cek mek molek, sebab nanti adunan yang telah dibentuk menjadi cek mek, memang perlu digoreng menggunakan minyak, jadi tak isu sama ada dibuat semasa ubinya masih panas atau telah sejuk.

5. Setelah ubi dilenyek atau ditumbuk dan teksturnya dah lembut...masukkan telur yang telah dikacau dulu sedikit dan seterusnya gandum tadi (agak-agak ya, jangan terlebih), kalau gandum lebih nanti cek mek jadi tak lembut dan tak sedap, hilang rasa ubi keledeknya nanti, rasa gandum aje yang lebih, maka gagal lah anda dlm membuat cek mek ni.

6. Untuk dapatkan cek mek yang lembut, gandum mesti sikit sahaja, jadi adunan jadi agak lembik...tapi jangan pula gandum tersikit sangat, nanti bila nak goreng, adunan hancur di dalam kuali....maka kena pandai2 dan perlukan kesabaran yang tinggi masa membentuknya menjadi bentuk cek mek, panjang dan runcing di kedua-dua hujungnya. 

7. Bagi mengelakkan adunan tu melekat di tangan, maka lumurkan tapak tangan dengan tepung gandum, pada setiap kali nak membentuk adunan menjadi bentuk cek mek tadi...prosesnya adalah, bulatkan adunan saiz bola ping pong, leperkan atas tapak tangan (jgn terlalu tebal dan jgn terlalu nipis pula), masukkan dalam satu sudu teh penuh gula dan kemudian tutup balik perlahan-lahan adunan itu menjadi bentuk panjang membulat dan runcing di kedua-dua hujungnya. Tutup betul2 ya supaya bila digoreng nanti gula di dalannya tidak keluar. Kalau gula dah keluar...ermmm, cek mek nanti jadi tak berapa sedap sebab air gula didalamnya dah kosong. Lagi satu, gula yang keluar semasa proses menggoreng nanti, akaan melekat kepada kulit luar cek mek, dan cek mek nanti jadi tak comey.

7. Bila siap semuanya adunan dibentuk menjadi cek mek, maka boleh mulakan proses menggoreng. Saya lebih suka goreng peringkat by peringkat sebab tak mahu cek mek berkenaan lama terbiar sebelum digoreng, nanti gula di dalamnya boleh menyerap keluar juga. Selalunya, bila siap dalam 8 biji, saya terus goreng dulu dan proses membentuk adunan diberhentikan dulu. Selesai menggoreng peringkat pertama, saya sambung kembali kepada proses membentuk adunan. Lakukan proses sebegini hingga selesai.

8. Pastikan minyak dah panas semasa nak menggoreng. api perlu perlahan sedikit, kerana nanti kalau api besar, adunan tak masak di dalam...tapi kalau terlalu lama sangat digoreng, air gula pula yang keluar...terpulang kepada kebijaksanaan masing2 ya. 

9. Semasa proses menggoreng ni, kita kena banyak sabar juga, balik-balikkan cek mek di dalam kuali dengan lemah lembut untuk menjaga supaya air gula di dalamnya tak keluar, atapun kulit luarnya tak pecah...memang konpom gulanya akan keluar. Sebab itu adunan perlu dipastikan jangan terlalu nipis dan jangan terlalu tebal...kalau nipis nanti cpt pecah dan gula keluar...kalau tebal nanti tak masak di dalam pula.

Okey semua, semoga perkongsian ini bermanfaat buat semua. Selamat mencuba!


RZH




Comments

Popular posts from this blog

Kenangan Zaman Permainan Kanak-kanak...

Dalam  hidup masing-masing, semua orang   mempunyai  kenangan  dan  momen  indah yang tersendiri semasa zaman kanak-kanak...ada yang menjadikan kenangan itu sebagai suatu nilai sentimental yang akan terpahat selamanya dalam lipatan kenangan. Saya juga tidak terkecuali. Kenangan permainan saya semasa kanak-kanak dulu memang terlalu istimewa dalam hidup saya...sentiasa segar dan mekar dalam bayangan fikiran sehinggakan terkadang menggamit rasa untuk kembali semula ke masa lampau...andai masa boleh diundur semula kan...saya ingin kembali mengulangi momen2 itu. Semasa zaman kanak2 saya memang sangat aktif bermain dan beraktiviti dengan kawan2...memang lasak betul la. Permainan kami geng kanak2 ni memang meriah betul ibarat satu pesta pula kemeriahannya. Zaman kanak2 dulu saya ni kiranya ketua geng la...haha..gengster pun ya juga (kira gengster baik la kalau dalam cerita hindustan dulu2..haha...sabar aje la) tukang plan itu ini dan confirmnya plan tu akan menjadi dgn me

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Peranan Pegawai Tadbir di Universiti Awam

Buat semua pembaca budiman,  Penulisan ini adalah sekadar pandangan dan pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman yang dilalui sebagai Pegawai Tadbir di Universiti Awam (UA). Walau bagaimanapun, ia mungkin berbeza mengikut pandangan masing-masing, juga mungkin berbeza mengikut governan UA masing-masing. Namun, sekurang-kurangnya penulisan ini dapat membantu untuk memberikan gambaran kepada pembaca dalam mengetahui secara umum mengenai peranan dan tanggungjawab seorang Pegawai Tadbir di UA. Pegawai Tadbir yang dibincangkan dalam penulisan ini adalah Pegawai Tadbir Universiti (PTU). PTU adalah Pegawai yang dikelaskan di bawah Skim Perkhidmatan Pengurusan dan Profesional (P&P). Gred jawatan bermula di Gred 41 dan ke atas. PTU adalah individu yang dilantik oleh pihak berkuasa Universiti untuk menguruskan pelbagai bentuk hal-ehwal pengurusan dan pentadbiran di Pusat Tanggungjawab (PTJ) di mana mereka ditempatkan. Daripada segi kelayakan akademik, PTU ini pe