Skip to main content

Merdeka! Merdeka! Merdeka!



MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!
anggerikdesa

Walau diri kerdil ini tiada semasa laungan kemerdekaan di Stadium Merdeka pada tanggal 31 Ogos 1957...malah belum lahir pun lagi ke dunia. Namun pada setiap tahun menyambutnya diri seakan terasa berada di "suasana penuh merinding" itu. Dapat dibayangkan laungan "MERDEKA" penuh bersemangat dan penuh rasa sebak, hiba gembira atas kemenangan dan kebebasan ini...laungan sebanyak 7 kali yang dilaungkan oleh Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri pertama Malaysia.

Kini Malaysia telah 63 tahun mencapai kemerdekaan...makanya hargailah, hayati lah, dan nikmati lah dengan penuh rasa kesyukuran, kedamaian dan keharmonian kerana apa..kerana kemerdekaan ini bukan kita peroleh dengan cara yang mudah...kita peroleh nya dari jerih, perit, dan derita pemimpin@pejuang kemerdekaan negara yang sangat tinggi JATI DIRI nya sehingga kita semua boleh berada dalam keadaan sekarang.

Bersyukur lah dengan apa yang ada..jangan kita LUPA DIRI sehingga budaya, maruah dan harga diri tergadai...bayangkan lah daripada "TIADA" kepada "ADA" dan daripada "ADA" kepada "TIADA" maka kita akan tahu menghargai betapa tingginya nilai yang ADA itu...

Merdeka kan lah nilai diri, pemikiran, adab dan tingkah laku kita agar kita semua terus berada dalam sebuah negara Malaysia yang harmoni dan sentiasa mengekalkan nilai murni dan budaya yang baik.

Salam Merdeka!
RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...