Hari ni ada masa sikit, makanya membaking. Lama tak buat butter cake..teringat nak mkn dah byk hari...jadinya kebetulan ada masa..terus on.
Jom kita terus ke bahan2 dan cara membuatnya.
Bahan2:
1. Tepung kek naik sendiri 2 cawan
2. Butter 1 buku (250gm)
3. Telur Gred A 4 biji
4. Ovelette satu sudu besar
5. Gula halus 1 cawan
6. Susu cair 1/2 atau 3/4 cawan blh ganti dgn susu tepung...tapi pada saya guna susu cair lebih sedap. Kalau lebih susu, tambah tepung cket..
7. Susu pekat manis 3 sudu besar
Cara-cara:
1. Pukul butter dan gula hingga kembang dalam 10-15 minit. Jangan lama sangat.
2. Masukkan susu pekat manis. Kemudian, masukkan esen vanila dan ovelette. Putar sekejap dlm dua minit.
3. Masuk telur satu persatu...setiap kali masuk satu telur, putar adunan dlm satu minit, sehinggalah selesai 4 biji telur dimasukkan.
4. Masukkan tepung yang telah diayak. Masuk sedikit2 berselang seli dengan susu. Saya buat tiga kali masuk.
5. Kaup balik adunan sehingga sebati dlm tiga empat minit.
6. Masukkan adunan dlm loyang pembakar dgn loyang disapu butter dan dialas terlebih dahulu.
7. Bakar dgn suhu 160 C selama 40 minit. Bergantung kpd jenis oven masing2.
Hasilnya memang wowww...bagi yang suka butter cake...boleh cuba resepi ni.
Selamat mencuba!
Jom kita terus ke bahan2 dan cara membuatnya.
Bahan2:
1. Tepung kek naik sendiri 2 cawan
2. Butter 1 buku (250gm)
3. Telur Gred A 4 biji
4. Ovelette satu sudu besar
5. Gula halus 1 cawan
6. Susu cair 1/2 atau 3/4 cawan blh ganti dgn susu tepung...tapi pada saya guna susu cair lebih sedap. Kalau lebih susu, tambah tepung cket..
7. Susu pekat manis 3 sudu besar
Cara-cara:
1. Pukul butter dan gula hingga kembang dalam 10-15 minit. Jangan lama sangat.
2. Masukkan susu pekat manis. Kemudian, masukkan esen vanila dan ovelette. Putar sekejap dlm dua minit.
3. Masuk telur satu persatu...setiap kali masuk satu telur, putar adunan dlm satu minit, sehinggalah selesai 4 biji telur dimasukkan.
4. Masukkan tepung yang telah diayak. Masuk sedikit2 berselang seli dengan susu. Saya buat tiga kali masuk.
5. Kaup balik adunan sehingga sebati dlm tiga empat minit.
6. Masukkan adunan dlm loyang pembakar dgn loyang disapu butter dan dialas terlebih dahulu.
7. Bakar dgn suhu 160 C selama 40 minit. Bergantung kpd jenis oven masing2.
Hasilnya memang wowww...bagi yang suka butter cake...boleh cuba resepi ni.
Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment