Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Sambal Tempoyak Goreng Sedap

Assalamualaikum dan salam pertemuan penuh harmoni buat semua...



Lama tidak menulis tentang resepi di sini. Kekangan masa dan kesibukan yang dilalui menjadikan masa untuk menulis agak terbatas...

Lewat pagi ni saya ingin berkongsi resepi penyediaan sambal tempoyak goreng. Kalau penulisan ttg resepi at anytime saya langsung blh terus menulis dan boleh siap terus satu resepi lengkap kerana soal resepi ini soal kemahiran memasak tersendiri dan sudah ada dalam kepala kita semuanya daripada bahan2 sampailah kepada proses penyediaannya, dan tidak perlu membuat pelbagai rujukan sebagaimana penulisan tentang aspek leadership dan komunikasi. Kedua aspek penulisan ini perlukan beberapa rujukan fakta yang mana setiap penulisan berkaitan perlu mengambil masa ntuk disiapkan. 

Orait, jom kita kembali kepada resepi sambal goreng tempoyak tadi. Sambal goreng ni salsilahnya berpunca daripada staf di pejabat yg suka bawa tempoyak goreng ke pejabat..staf kami ni mmg dia sifu tempoyak..dan dia berasal dari Pahang. Org Pahang mmg masakan tempoyak ni salah satu daripada kepakaran depa.

Bila saya merasai tempoyak gorengnya mmg saya suka..cukup lengkap rasanya, pedas, dan manis2 tempoyak tu memang ''melamar" saya unk terus menyukai. Sebelum ni, mmg saya tahu unk masak tempoyak, tetapi oleh kerana ianya bukan antara makanan kegemaran saya, makanya jarang sekali saya membuatnya...boleh dikatakan tidak pernah lagi la membuat sambal tempoyak goreng sebegitu. Selalunya tempoyak ni saya hanya masak masakan Patin masak tempoyak, sebab Mr. Husband memang suka makan patin masak tempoyak..juga famili mertua suka masakan patin tempoyak. Setiap kali balik kampung belah Mr. Husband, bila berkumpul ramai-ramai masakan patin tempoyak ni antara menu yang akan saya masak.

Jom kita terus kepada bahan2 untuk sambal goreng tempoyak ya:

1. Tempoyak 4 sudu
2. Cili api 25 biji. Memang cukup pedas..kalau tak begitu boleh mkn pedas boleh kurangkan.
3. Bawang holland 1 labu a.k.a sebiji (orang Kelantan panggil selabu..hehehe)
4. Bawang putih dua ulas
5. Ikan bilis dalam segenggam
6. Minyak masak setengah cawan. Agak2 ya, jgn byk sgt, sekadar untuk menumis saja.
7. Garam dan gula secukupnya.

Cara2 memasak:

1. Kupas bawang holland dan dimayang halus. Bukan halus sgt...biasa2 saja tapi opkos jgn tebal2 sgt la kan..hehe.

2. Bawang putih dikupas dan ditumbuk..jgn lumat sgt.

3. Cili api ditumbuk kasar dan sekadar pecah2 saja..jgn lumat mcm nak buat sambal belacan tu. Jgn sesekali di blend ya cili api ni kerana kita nak teksturnya kering dan tidak bercampur dgn air. Kalau blend tu dicampur air tak sedap nanti nak buat sambal tempoyak goreng. Kalau blend kering ok, tapi saya tak galakkan sgt sbb ada tendency unk dia hancur sgt...jadi kena rajin tumbuk ya..sekejap aje sbb kita tumbuk sekadar bagi pecah2 saja.

4. Goreng ikan bilis sampai garing. Ikan bilis ni sebenarnya boleh dipilih sama ada nak digoreng dan dicampurkan dgn sambal tempoyak kemudian semasa nak makan di meja hidangan nanti, atau nak masuk terus semasa proses memasak tempoyak sedang dibuat. Kalau memilih unk masukkan terus...makanya boleh dibuat pilihan sama ada nak masukkan yg mentah terus tidak perlu digoreng, atau digoreng sekejap saja...namun rasanya mmg tetap berbeza..bagi ikan bilis yg digoreng garing dan dimasukkan kemudian, dengan ikan bilis mentah dan dimasukkan terus semasa proses memasak tempoyak sedang dilakukan.

5. Seterusnya panaskan minyak dlm kuali. Bila dah panas, tumis dulu bawang putih tadi, bila dan kekuningan sedikit, terus masukkan bawang holland, kacau sebentar dan boleh terus masukkan cili api yang ditumbuk tadi. Kacau dlm 5 minit..sampai bawang holland tu dah nampak kekuningan agak2 nak garing...jgn sampai garing ya...terus masukkan tempoyak..masa ni pelankan api sedikit...slps masuk tempoyak kacau serata..kalau nampak pekat sangat boleh masukkan air sedikit saja, hanya sekadar unk buat tempoyak tu tergaul elok dgn bahan2 tumis tadi.

5. Kemudiannya masukkan garam dan gula...garam jgn terbabas byk pula..biasanya dlm setengah sudu besar. Tapi unk gula kena masuk lebih sikit sebab nak seimbangkan dgn rasa tempoyak yg masam dan kepedasan cili 25 biji tadi..hehehe. gula biasanya sy masukkan dlm 3 ke empat sudu. Boleh agak2 nanti ya. Dah gaul sebati semuanya...maka boleh diangkat dan dihidangkan.

Sambal tempoyak goreng ni memang sedap dimakan dgn nasi panas2..semasa nak mula makan nanti, baru campurkan ikan bilis goreng tadi. Gaul rata dan terus boleh dimakan. Rasa rangup ikan bilis nanti akan menambahkan kesedapan sambal tempoyak tu. Memang tak toleh kiri kanan la...kalau untuk jadikan pelengkap, boleh cicah dgn timun batang...timun batang jepun tu lagi sedap unk dicicah dgn sambal tempoyak ni, juga ulam2 lain yg disukai. Sambal tempoyak ini juga sedap dimakan dgn ikan goreng panas2...atau kalau org Kelantan cicah dgn ikan rebus yang digoreng (ikan rebus ini ada cara rebusnya, bukan rebus begitu saja,nanti saya share di entry lain ya cara rebus ikan)...pergh mmg tak terkata sedapnya...boleh cuba nanti ya...

Okey semua, setakat ini dulu perkongsian resepi sambal tempoyak. Nanti kita jumpa lagi di entry yang lain..selamat mencuba dan selamat memasak...rugi kalau tak cuba tau!

Tips:
1. Kalau ikut selera saya, saya lebih prefer unk buat sambal tempoyak goreng ni, guna tempoyak yg baru dibuat kerana hasilnya nanti lebih sedap. Kalau nak guna durian fresh terus unk memasak sambal ini pun boleh...pada saya lebih sedap...mungkin saya bias sbb sy tak suka sgt bila guna tempoyak sbb rasa tempoyak ni dia dah masam2 kan...namun apapun terpulang kpd selera masing2 ya...

2. Selain daripada ikan bilis, kita boleh gunakan udang unk masuk dalam sambal tempoyak ini..petai juga seperti dalam gambar yang saya sertakan. Gambar pertama dimasak dgn udang dan petai, dan gambar kedua dimasak dgn ikan bilis goreng. Kedua2nya sedap..tapi unk sambal tempoyak kering, sy prefer dimasak dgn ikan bilis..rasanya lebih klasik dan lebih sedap unk kenikmatan sebenar sambal tempoyak goreng.

Salam hormat & salam ingatan kekal abadi...
RZH

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke