Pada entri kali ni, saya nak kongsikan makanan kegemaran saya...paling-paling suka la kiranya. Kenapa saya suka, sebab rasa dia memang sedap tidak tergambarkan, lembut dan garing sikit, rasa pisangnya yang sangat sedap denganmanis-manis sikit...hokey, kita terus kepada bahan-bahannya ya!
Bahan-bahan:
1. 10 biji pisang abu saiz besar-besar cket
2. 6 sudu besar gula
3. 1/4 cawan air
4. garam secubit sahaja (saya jarang masukkan pun/tak perlu pun tak apa)
5. Gandum 7 sudu besar (agak2 ya, jangan terlebih gandum sebab kita nak dapatkan cokodok yang betul2 rasa pisangnya dan lembut).
Catatan: Kalau pisang agak kecil saiznya, perlu ubahsuai gula dan gandum yang nak dimasukkan.
Cara-cara:
1. Kupas pisang dan masukkan dalam bekas. Masukkan sekali gula dan garam ke dalamnya.
2. Lenyet-lenyetkan dengan menggunakan gelas plastik (guna bahagian tapaknya ya, pastikan cuci bersih dulu..hehehe).
3. Sambil melenyet, masukkan air tadi.
4. Masukkan gandum, dan kacau sebati.
5. Boleh la di goreng (pastikan minyak dan panas masa nak masukkan tepung, api jangan kuat sangat masa menggoreng tu,karang cepat hitam pulak jepput kita sebab kita taruk gula kan).
Cekodok ni atau ore Kelate panggil jepput ni boleh dimakan pada bila-bila masa mengikut rasa teringin kita. Kebiasaannya orang makan buat breakfast atau minum petang...pekena dengan teh tarik atau kopi o, memang sedap dan terbekkkk!
Saya kongsikan beberapa keping gambar lagi semasa proses membuat jemput ini.
Jemput sedang digoreng dalam kuali |
Adunan jemput dan gandum juga gula dan garam serta satu perempat cawan air |
Selamat mencuba
RZH
Comments
Post a Comment