Skip to main content

Pesona Hati...

Salam buat semua pengunjung blog...

Semoga hari ini membawa seribu kebahagiaan kepada semua. Kembali ke blog untuk santai-santai menulis. Diam tak diam sudah hampir dua bulan tak sempat menjenguk di blog...

Pagi ni sekadar titipan santai..merakam momen untuk dikenang atas sesuatu yang dirasakan punyai nilainya yang tersendiri.

Ada masa dikejutkan dgn sebuah pesona...."wowww cantiknya". Tapi wowww sekadar kendalian hati...gusar untuk dijelmakan walau hati meronta untuk ianya dijelmakan secara nyata....its okey pujuk hati....walau bisikan di dalam hati...pasti tetap sampai...haaaa gituuuu. Itu namanya telepati...

Life ni mmg begitu sifatnya...

Kita akan didatangi pelbagai perkara yang di luar dugaan...loading, blur, bengong dan hilang arah seketika itu biasa...rasa nak gugur jantung pun biasa....haha

Ada aje rasa loading dan bengong tu..cuma buat mcm nothing happen..just pretending.....kononnya...haha..hakikatnya..jeng je jeng....

Dalam hidup ni byk aje permainan tarik tali....semua orang ada perangai "main tarik tali ni"..haaaa gituuuuu.

Anyway, apa jua yang membahagiakan itu kita lalui saja..sudah pasti Allah telah menyusun dan mengaturnya yang terbaik.

Jangan pernah mengeluh, merungut dan berpaling kepada kelukaan masa lalu..hidup sangat dinamik...go with the flow....

Hadap dan redah semua yang di depan. Pantang mundur dan mengaku kalah...semua yg di depan tu Allah dah bentangkan..lalui dengan penuh bijaksana...


RZH









Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke