Skip to main content

Salam Tahun Baharu 2018

Assalamualaikum dan salam sejahtera
buat semua yang sudi singgah di blog anggerikdesa...

Sekian lama sebenarnya tidak menulis...tulisan terakhir yang di postkan di sini adalah pada 14 April 2017. Begitu cepat masa berlalu, rupanya sudah lebih setahun penulisan terhenti..tak sangka pulak diam tak diam masa berlalu begitu pantas. Saya sebenarnya menyambung semula tulisan ini yang terhenti pada Januari 2018 yang lalu..kerana itu tajuk pada post ini saya kekalkan sebagai "Salam Tahun Baharu 2018", walaupun saya sambung menulis pada akhir Julai 2018..hehehe

Sudah pasti akan ada sebab musabab atas apa jua yang berlaku..semua kejadian dalam kehidupan kita tetap akan berlaku jua sama ada kita merancang ataupun tidak. Sudah pasti, hakikatnya apa yang kita rancang ianya berlaku dan apa yang kita tidak rancang ianya tetap berlaku jua...kerana apa...kerana segala apa yang berlaku di dunia ini datangnya dengan ketentuan Dia yang maha kuasa..dengan izinnya semua perkara tetap akan berlaku.

Justeru, tips utama dalam hidup ini yang perlu kita selalu letakkan dalam diri adalah:

1. Rancang apa jua yang kita ingin lakukan.
2. Sentiasa ada back-up plan atau alternative option
3. Sentiasa memikirkan pros and cons atas segala apa yang kita lakukan.
4. Bersedia dengan apa jua kemungkinan atau risiko atas setiap apa yang dilakukan.
5. Redha dengan apa jua yang berlaku selepas setiap kejadian.
6. Hindari perasaan 'menyesal' atas apa yang telah dilakukan sekiranya kita telah berfikir baik buruk terhadap tindakan itu.
7. Terima kesilapan kita dengan niat ingin memperbaiki segala kelemahan yang dikenalpasti.
8. Tidak perlu menyalahkan orang lain dalam apa jua situasi.
9. Doa yang berterusan semoga Allah sentiasa memberikan kita petunjuk dan mempermudahkan segala apa yang dilakukan.

Kehadiran tahun 2018 ini perlu disambut dengan tangan yang terbuka, diri yang sentiasa bersedia, fikiran yang sentiasa positif, dan kesihatan yang sentiasa dijaga. Selamat datang 2018...semoga sinar kebahagiaan sentiasa bersama...keberkatan daripada Allah dalam melalui kehidupan ini sangatlah penting...makanya atas apa jua perkara dan urusan juga tindakan berdoalah selalu agar sentiasa dalam keberkatan-Nya.

Pada setiap tahun apabila memasuki tahun baharu semua orang akan set kan KPI masing-masing untuk dicapai sepanjang tahun selama 12 bulan, dari Januari sehinggalah ke bulan Disember. KPI adalah Key Performance Index atau Petunjuk Prestasi Utama...apa pula maksudnya di sebalik kata-kata itu...KPI pada pemahaman saya adalah sesuatu yang ingin kita capai, apa yang kita set kan untuk dicapai sebagai sesuatu yang boleh kita anggap sebagai kejayaan dalam kehidupan kita. KPI ini perlulah specific, boleh diukur, boleh dicapai, realistik dan mempunyai tempoh masa. Konsep SMART iaitu, Specific, Measurable, Achievable, Realistic, dan Time Bound.

KPI ini secara mudahnya adalah sesuatu yang kita setkan untuk menuju destinasi/halatuju yang kita nak fokuskan. Tanpa destinasi dan tanpa halatuju memang kita tak akan bergerak ke mana..tidak akan maju ke depan, tidak akan belajar dari kesilapan dan sudah pasti tidak ada penambahbaikan yang boleh dibuat untuk meningkatkan kualiti kehidupan.

Bagi kakitangan kerajaan, ada pekeliling khusus dikeluarkan oleh kerajaan berkaitan dengan pelaksanaan KPI, Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam Bil. 2/2015 yang berkuatkuasa pada tarikh ianya dikeluarkan iaitu pada 7 April 2015 yang menyatakan mengenai garis panduan mengenai langkah-langkah mewujudkan KPI dan melaksanakan pengukuran prestasi di jabatan masing-masing.

Secara ringkas saya petik daripada pekeliling ini mengenai prinsip-prinsip asas pengukuran prestasi di agensi kerajaan. Saya kongsikan di sini untuk sama-sama kita mengambil maklum dan mempraktikkannya.

PRINSIP-PRINSIP ASAS PENGUKURAN PRESTASI DI AGENSI KERAJAAN:

Lima (5) Pelaksanaan pengukuran prestasi di agensi Kerajaan adalah berlandaskan prinsip- prinsip asas berikut:

(a) Pengukuran prestasi di agensi Kerajaan adalah bagi menilai kualiti penyampaian perkhidmatan kepada pelanggan. 

(b) Tumpuan pelaksanaan pengukuran ini adalah kepada perkhidmatanperkhidmatan utama yang disampaikan oleh agensi kepada pelanggan. 

(c) Perkhidmatan-perkhidmatan utama ini diukur dari segi proses menghasil dan menyampaikannya kepada pelanggan serta tahap kepuasan hati pelanggan terhadap perkhidmatan-perkhidmatan yang dihasilkan ini. 

(d) Sebagai permulaan, pelaksanaan pengukuran di agensi Kerajaan dibuat berasaskan proses semasa agensi. 

(e) Pelaksanaan pengukuran prestasi memerlukan agensi mewujudkan KPI dan menetapkan sasaran prestasi sebagai asas membuat pengukuran. 

(f) Sasaran prestasi yang ditetapkan hendaklah mengambil kira perkara-perkara berikut: 

    (i) Keupayaan proses yang meliputi aliran kerja, keperluan sumber manusia,          kewangan, peralatan, infrastruktur dan persekitaran yang sesuai untuk              menghasilkan perkhidmatan kepada pelanggan. 

   (ii) Kehendak, ekspektasi dan maklum balas daripada pelanggan.

(g) Sasaran prestasi yang ditetapkan untuk mengukur KPI hendaklah memenuhi ciri-ciri SMART (iaitu specific, measurable, achievable, realistic, time bound atau spesifik, boleh diukur, boleh dicapai, realistik dan mempunyai tempoh masa). 

(h) Pengukuran, penilaian, pemantauan dan tindakan penambahbaikan perlu dijalankan secara berterusan. 

(i) Perkhidmatan yang disampaikan kepada pelanggan perlu dikaji semula secara berkala untuk memastikan ianya terus relevan dan berkesan. 


Justeru, sama-samalah kita berusaha untuk menambahbaik prestasi kita berdasarkan apa yang digariskan ini. Semoga perkongsian ini bermanafaat untuk semua, termasuk juga diri saya...semoga tahun 2018 akan lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya....ameen

Salam Hormat

RZH


Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke