Kembali bersama resepi semula kita. Hari ini saya ada mood untuk menulis tentang resepi asam pedas original kampung sebab semalam masak asam pedas ikan jenahak dan ikan kerapu king. Memang sedap ikan ni dimasak asam pedas, ikannya putih gebu dan sangat lembut...macam isi ketam pulak rasanya..hehehe.
Resepi ini Mr. Husband dapat daripada emak kepada kawannya dari Melaka, yang memang asli dalam penyediaan asam pedas ini. Justeru, dengan pengetahuan serba sedikit tentang penyediaan asam pedas juga ditambah dengan pengetahun baharu tentang resepi original kampung ini, maka saya sepadukan keduanya menjadi satu resepi asam pedih yang sangat sedap...tip top rasa dia. Siapa yang berkelapangan dan ingin mencuba resepi ni nanti dipersilakan ya.
Bahan-bahan:
1. empat potong ikan Jenahak atau ikan Kerapu King (pilihan terbaik untuk asam pedas).
2. 20 tangkai cili kering - dipotong dan direndam air panas bagi tujuan melembutkan.
3. Bawang merah kecil 15 ulas.
4. Bawang Putih 4 ulas
5. Bawang Holland 1 labu
6. Halia 1 inci
7. Halba dua sudu kecil (Bahan utama menyedapkan - inilah rahsia kesedapannya)
8. Sedikit Belacan
9. Serai 3 batang
10. Daun kesum 4 tangkai
11. Tomato (jika suka, saya tak bubuh)
12. Garam, gula dan perasa (jika suka)
13. Asam jawa 3 sudu besar (ambil airnya)
14. satu kuntum Bunga kantan (jika suka, saya tak bubuh)
15. Lada hitam (ditumbuk pecah-pecah saja)
Cara-cara membuatnya:
1. Ikan perlu dibersihkan dulu. Oleh kerana saya beli yang dah potong siap-siap maka ikan hanya perlu dibersihkan saja dan tak perlu susah-susah nak siang...saya suka la yang bab ni..hehehe. Cuci ikan ni jangan lupa, macam biasa untuk hilangkan bau darah atau bau hanyir ikan, cucian terakhir nanti gaulkan dengan gandum atau asam jawa dan lepas tu cuci bersih dan tapis.
2. Bawang Holland satu labu itu dimayang atau potong-potong kasar pun boleh. Ketepikan seketika.
3. Cili kering, bawang merah dan halia, juga belacan dikisar sekali - guna blender ya. Tak rajin kita nak tumbuk guna lesung...hihi
4. Bawang putih ditumbuk guna lesung ya. Tak halus sangat pun tak apa. Bawang putih ni perlu berasingan bagi tujuan ditumis berasingan untuk bangkitkan baunya. Kalau di blend sekali dengan cili kering dan bawang merah tadi, hilang bangkit sedapnya nanti.
5. Kita teruskan dengan proses menumis. Masukkan minyak masak dalam satu senduk biasa kegunaan harian ke dalam periuk. Bila minyak panas, tumiskan bawang putih sekejap sahaja, nampak kekuningan, masukkan bawang holland tadi. Boleh masuk sekali biji halba, serai, daun kesum dan bunga lawang (potong dua ya). Asam pedas akan jadi lebih sedap apabila bahan-bahan ini dimasukkan dan ditumis sekali kat sini. Apabila telah garing sedikit, boleh masukkan bahan yang telah diblender tadi. Tumis garing dan bangkit baunya. Biarkan bawang dan cili kering tu betul-betul masak yer...lama juga rasanya, mungkin dalam 15 minit, api perlahan sedikit kot hangit pulak nanti kan...
6. Kemudian masukkan air mengikut sebanyak mana kuah yang kita perlukan. Agak-agak la ya..jangan banyak sangat nanti cair pulak kuah kita. Mesti disesuaikan dengan bahan-bahan yang kita blend tadi. Kalau empat keping ikan tu, saya hanya guna dalam 6 atau 7 gelas air.
7. Biarkan mendidih sekejap..jangan lama sangat, ikan nanti jadi keras dan tidak gebu macam isi ketam tu. Kemudian masukkan garam gula dan perasa (jika suka), dan yang penting masukkan air asam jawanya. Jangan masukkan asam keping dalam asam pedas, nanti rasanya jadi tak sedap. Kita kena guna asam jawa. Ambil dalam setengah genggam, ramas dengan sedikit air dan ambil airnya itu untuk dicampurkan dengan kuah...rasa lah nanti tahap masam manisnya...kalau belum rasa masam, boleh tambah lagi air asam jawa ya. Kemudian masukkan lada hitam yang telah ditumbuk pecah-pecah ya.
8. Semasa tengah mereneh ni, saya suka masukkan tomato (dipotong empat), dan beberapa tangkai cili api. Cili api ni bagi tujuan membangkitkan lagi aroma dan menambahkan rasa sedap asam pedas ini. Cili api ni boleh sama ada nak dipotong dua atau masukkan terus begitu...Jangan lupa basuh dulu cili api tu..hehe
Taraaaa...maka siap la...dan boleh dihidang kan untuk seisi keluarga.
Selamat mencuba
Salam Hormat
RZH
2. Bawang Holland satu labu itu dimayang atau potong-potong kasar pun boleh. Ketepikan seketika.
3. Cili kering, bawang merah dan halia, juga belacan dikisar sekali - guna blender ya. Tak rajin kita nak tumbuk guna lesung...hihi
4. Bawang putih ditumbuk guna lesung ya. Tak halus sangat pun tak apa. Bawang putih ni perlu berasingan bagi tujuan ditumis berasingan untuk bangkitkan baunya. Kalau di blend sekali dengan cili kering dan bawang merah tadi, hilang bangkit sedapnya nanti.
5. Kita teruskan dengan proses menumis. Masukkan minyak masak dalam satu senduk biasa kegunaan harian ke dalam periuk. Bila minyak panas, tumiskan bawang putih sekejap sahaja, nampak kekuningan, masukkan bawang holland tadi. Boleh masuk sekali biji halba, serai, daun kesum dan bunga lawang (potong dua ya). Asam pedas akan jadi lebih sedap apabila bahan-bahan ini dimasukkan dan ditumis sekali kat sini. Apabila telah garing sedikit, boleh masukkan bahan yang telah diblender tadi. Tumis garing dan bangkit baunya. Biarkan bawang dan cili kering tu betul-betul masak yer...lama juga rasanya, mungkin dalam 15 minit, api perlahan sedikit kot hangit pulak nanti kan...
6. Kemudian masukkan air mengikut sebanyak mana kuah yang kita perlukan. Agak-agak la ya..jangan banyak sangat nanti cair pulak kuah kita. Mesti disesuaikan dengan bahan-bahan yang kita blend tadi. Kalau empat keping ikan tu, saya hanya guna dalam 6 atau 7 gelas air.
7. Biarkan mendidih sekejap..jangan lama sangat, ikan nanti jadi keras dan tidak gebu macam isi ketam tu. Kemudian masukkan garam gula dan perasa (jika suka), dan yang penting masukkan air asam jawanya. Jangan masukkan asam keping dalam asam pedas, nanti rasanya jadi tak sedap. Kita kena guna asam jawa. Ambil dalam setengah genggam, ramas dengan sedikit air dan ambil airnya itu untuk dicampurkan dengan kuah...rasa lah nanti tahap masam manisnya...kalau belum rasa masam, boleh tambah lagi air asam jawa ya. Kemudian masukkan lada hitam yang telah ditumbuk pecah-pecah ya.
8. Semasa tengah mereneh ni, saya suka masukkan tomato (dipotong empat), dan beberapa tangkai cili api. Cili api ni bagi tujuan membangkitkan lagi aroma dan menambahkan rasa sedap asam pedas ini. Cili api ni boleh sama ada nak dipotong dua atau masukkan terus begitu...Jangan lupa basuh dulu cili api tu..hehe
Taraaaa...maka siap la...dan boleh dihidang kan untuk seisi keluarga.
Selamat mencuba
Salam Hormat
RZH
Comments
Post a Comment