Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Sambal Udang Petai

Pagi tadi Mr. Husband keluar pergi beli sarapan. Tiba-tiba balik bawa petai...dah lama sebenarnya tahankan diri daripada beli petai ni sebab petai ni bila makan nanti, satu badan berangin dan sakit-sakit. lagi satu sebab dia bisa sangat untuk orang berpenyakit gout. Mr. Husband memang ada gout, jadi sangat beringat dengan makanan yang diambil.

Saya terlopong tengok Mr. Husband pegang petai banyak-banyak tu...dalam hati berbisik..eh eh husband saya ni tak serik-serik lagi ke kena sakit gout dek penangan petai ni. Tiba-tiba dia cakap dia beli petai tu untuk saya...geram katanya dengan petai tu besar-besar dan bulat-bulat pulak tu... mesti saya suka katanya. Mr. Husband memang tahu saya ni memang suka petai mentah (suka semenjak kawin dengan dia la..hihihi, dulu2 memang saya tak makan petai). Saya pula memang control sikit makan petai ni walaupun memang sangat sedap rasa dia...hujung2 minggu boleh la nak makan petai sebab cuti dari kerja kan...kalau hari bekerja saya tak ambil petai...hehehe...

Sayapun terfikir, since dah ada petai ni, masak sambal udang petai la kan. Kamipun keluarlah beli udang sat untuk dimasakkan dengan petai ni. Okey, untuk pendekkan citer, jom kita kongsi resepi buat sambal petai udang ni yer.


















Bahan-bahan:

1. Udang sekilo
2. Cili kering 15 tangkai
3. Bawang putih 3 ulas
4. bawang merah (kecil) 3 ulas
5. Bawang merah (besar) 1 labu
6. Belacan satu cubit
7. air asam jawa 
8. Garam dan gula juga perasa (sekiranya suka)
9. Minyak masak untuk menumis (dalam 4 sudu besar)
10. Sedikit Gula Melaka/nise Kelate/Tganu (Kalau tak ada tak mengapa)

Cara-cara:

1. Bersihkan udang. Buang kepalanya dan cuci bersih. Ekor boleh dibuang atau tidak dibuang terpulang kepada cara masing-masing. Saya buang ekornya...dah cuci dan bilas bersih, toskan. Tips semasa cuci lauk-pauk mentah ni, selawat dalam hati...insyaAllah masakan kita adalah 'masakan kasih sayang', sedap, terjaga daripada kebersihan dan sebagainya.

2. Gaulkan udang dengan satu sudu besar garam dan sedikit kunyit (kunyit tak perlupun tak mengapa). Gorengkan sekejap untuk keringkan airnya saja. jangan lama sangat, nanti udang tak lembut.

3. Dalam masa yang sama, potong kecil cili kering dan rendam dengan air panas untuk beri cili tu lembut bila nak dikisar nanti.

4. Blend cili kering dan cili merah (kecil) dan belacan.

5. Bawang putih ditumbuk lumat secara berasingan.

6. Mayang/potong nipis bawang merah (besar).

7. Panaskan kualiti, masukkan minyak. Bila dah panas, tumiskan bawang putih, bila dah keperangan, masukkan bawang yang dimayang tadi, Bila dah garing sikit barulah masukkan bahan yang dikisar tadi.

8. Tumis dalam 10-15 minit, bila dah pecah minyak sikit, masukkan sedikit gula melaka, gula putih, perasa (jika suka), dan garam secukup rasa...Gula melaka ni sebenarnya rahsia kesedapan untuk sambal tumis ya...masukkan sedikit sahaja (dalam setengah kerek/keping). Kemudian masukkan air asam jawa (sedikit sahaja). Seterusnya bolehlah dimasukkan petai dahulu, dan kemudiannya udang...kacau rata, dan biar sekejap saja yer sebab kita tak mahu udang nanti terlebih masak.

Taraa...siap. Bolehlah dihidangkan seisi keluarga.


Salam Hormat

RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...