Menu asam pedas ni saya tak pasti yang sebenar-benarnya berasal dari mana, yang pasti sepanjang pengetahuan saya masakan asam pedas ni terkenal di Negeri Melaka. Namun di Kelantan, ia tetap juga menjadi menu masakan kepada mereka yang menggemari masakan ini. Masakan ini mudah dan sangat senang disediakan, Mr, Husband dan anak-anak saya suka dengan masakan ini, ikannya nanti yang sedap dan gebu ditambah dengan rasa kuahnya yang masam-masam manis dan sedikit pedas...itu yang menambat selera sebenarnya. Mengapa saya panggil asam pedas saya ini "asam pedas ala Kelate", sebabnya adalah saya suka taruk gula lebih dalamnya, jadi lengkap dan seimbang rasanya dengan masam dan manis itu. Resepi ni sebenarnya Mr. Husband dapat daripada mak kepada kawannya yang berasal dari Melaka. memang resepi orang-orang tua Melaka..original punya resepi.
Bahan-bahannya:
1. Ikan Nyonyok atau ikan putih atau ikan apa saja yang menjadi pilihan anda.
2. cili kering dalam 20 biji
3. Bawang Holland satu biji
4. Bawang Merah 10 ulas saiz biasa
5. Bawang putih 3 ulas
6. Daun Kesum tiga empat ranting
7. tomato atau bendi (jika suka)
8. Bunga kantan satu batang
9. Halba dua sudu kecil
10. Belacan (jika suka)
11. Halia saiz ibu jari
12. Asam jawa segenggam. Ramaskan dengan air dan ambil airnya sahaja.
13. Garam dan gula secukup rasa
12. Asam jawa segenggam. Ramaskan dengan air dan ambil airnya sahaja.
13. Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Cuci bersih ikan dan toskan (jangan lupa cuci ikan sambil selawat dalam hati, amalkan ya). Potong ikut saiz yang disukai.
2. Potong cili kering dan rendam dengan air panas supaya cepat lembut dan udah untuk diblender nanti.
3. Kupas bawang merah dan bawang putih. Bawng putih ditumbuk asing.
4. Kupas bawang Holland dan dimayang.
5. Blend cili kering dan bawng merah juga secubit belacan. Blend sehingga lumat.
6. Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan dulu bawang putih sehingga kekuningan, masukkan bawang Holland yang dimayang tadi beserta halba, juga daun kesum. tumis hingga garing.
7. Kemudian masukkan cili kering yang diblend bersama bawang dan belacan tadi. Tumis sehingga garing dan naik bau serta pecah minyaknya. Ambil masa lama juga proses menumis ini. Perlu diingat bahawa rempah yang tidak garing nanti menyebabkan asam pedas kita tak Wangi dan tak sedap.
8. Selepas sudah garing, masukkan aair untuk kuahnya. agak-agak la air yang akan dimasukkan perlulah mengikut kuah yang sepadan dengan ikannya. Jangan terlebih air, nanti kuah asam pedas kita cair...bila cair nanti dah tak sedap.
9. Bila dah mendidih, masukkan ikan, biarkan menggelegak dalam beberapa minit, dalam 7 minit dah boleh masukkan air asam jawa tadi, cili api dipotong dua dalam beberapa biji, juga tomato atau bendi...biarkan mereneh dalam beberapa minit. Masukkan gula dan garam, juga perasa (jika suka). Saya biasanya masukkan dalam lima sudu besar gula dan satu sudu besar garam. Kemudiannya bolehlah diangkat dan dihidangkan. Ikan sudah masak secukupnya dalam tempoh 7-10 minit. jangan lama sangat, nanti ikan jadi keras.
Taraaa....dan siap dan boleh dinikmati seisi keluarga.
Selamat mencuba!
RZH
Comments
Post a Comment