Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Asam Pedas Ikan Nyonyok Ala Kelate
















Menu asam pedas ni saya tak pasti yang sebenar-benarnya berasal dari mana, yang pasti sepanjang pengetahuan saya masakan asam pedas ni terkenal di Negeri Melaka. Namun di Kelantan, ia tetap juga menjadi menu masakan kepada mereka yang menggemari masakan ini. Masakan ini mudah dan sangat senang disediakan, Mr, Husband dan anak-anak saya suka dengan masakan ini, ikannya nanti yang sedap dan gebu ditambah dengan rasa kuahnya yang masam-masam manis dan sedikit pedas...itu yang menambat selera sebenarnya. Mengapa saya panggil asam pedas saya ini "asam pedas ala Kelate", sebabnya adalah saya suka taruk gula lebih dalamnya, jadi lengkap dan seimbang rasanya dengan masam dan manis itu. Resepi ni sebenarnya Mr. Husband dapat daripada mak kepada kawannya yang berasal dari Melaka. memang resepi orang-orang tua Melaka..original punya resepi.
 
Bahan-bahannya:
 
1. Ikan Nyonyok atau ikan putih atau ikan apa saja yang menjadi pilihan anda.
2. cili kering dalam 20 biji
3. Bawang Holland satu biji
4. Bawang Merah 10 ulas saiz biasa
5. Bawang putih 3 ulas
6. Daun Kesum tiga empat ranting
7. tomato atau bendi (jika suka)
8. Bunga kantan satu batang
9.  Halba dua sudu kecil
10. Belacan (jika suka)
11. Halia saiz ibu jari
12. Asam jawa segenggam. Ramaskan dengan air dan ambil airnya sahaja.
13. Garam dan gula secukup rasa
 
Cara-cara:
 
1. Cuci bersih ikan dan toskan (jangan lupa cuci ikan sambil selawat dalam hati, amalkan ya). Potong ikut saiz yang disukai.
 
2. Potong cili kering dan rendam dengan air panas supaya cepat lembut dan udah untuk diblender nanti.
 
3. Kupas bawang merah dan bawang putih. Bawng putih ditumbuk asing.
 
4. Kupas bawang Holland dan dimayang.
 
5. Blend cili kering dan bawng merah juga secubit belacan. Blend sehingga lumat.
 
6. Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan dulu bawang putih sehingga kekuningan, masukkan bawang Holland yang dimayang tadi beserta halba, juga daun kesum. tumis hingga garing.
 
7. Kemudian masukkan cili kering yang diblend bersama bawang dan belacan tadi. Tumis sehingga garing dan naik bau serta pecah minyaknya. Ambil masa lama juga proses menumis ini. Perlu diingat bahawa rempah yang tidak garing nanti menyebabkan asam pedas kita tak Wangi dan tak sedap.
 
8. Selepas sudah garing, masukkan aair untuk kuahnya. agak-agak la air yang akan dimasukkan perlulah mengikut kuah yang sepadan dengan ikannya. Jangan terlebih air, nanti kuah asam pedas kita cair...bila cair nanti dah tak sedap.
 
9. Bila dah mendidih, masukkan ikan, biarkan menggelegak dalam beberapa minit, dalam 7 minit dah boleh masukkan air asam jawa tadi, cili api dipotong dua dalam beberapa biji, juga tomato atau bendi...biarkan mereneh dalam beberapa minit. Masukkan gula dan garam, juga perasa (jika suka). Saya biasanya masukkan dalam lima sudu besar gula dan satu sudu besar garam. Kemudiannya bolehlah diangkat dan dihidangkan. Ikan sudah masak secukupnya dalam tempoh 7-10 minit. jangan lama sangat, nanti ikan jadi keras.
 
Taraaa....dan siap dan boleh dinikmati seisi keluarga.
 
 
Selamat mencuba!
 
 
RZH
 
 

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...