Skip to main content

Resepi Sedapzaini: Chocolate Walnut Brownies




















Sejak seminggu yang lalu, teringat Brownies Kartika Sari di Bandung. Memang sedap dan terbaik Browniesnya. Sesiapa yang berkunjung ke Bandung wajib singgah di Kedai Kartika Sari untuk membeli pelbagai jenis Brownies, roti, dan kuih-muih, boleh dibawa pulang sebagai ole-ole.

Okey, saya stop dulu bercakap tentang Kartika Sari kerana tujuan entri ini adalah untuk berkongsi bagaimana cara membuat Brownies seperti di atas. Membuat Brownies ni memang sangat mudah sebenarnya...sambil2 buat kerja lain pun boleh buat Brownies ni. Prosesnya tak seperti kita membuat kek yang perlu 'berseni dan berlembut' bagai...buat Brownies ni, orang tua kata macam kita masak 'campak-campak' saja. Resepi ni saya ikut salah satu resepi yang dikongsi di FB, tapi dah lupa nama FB nya...tkasih kepada penyumbang asal resepi ini.

Semasa ke Bakeri di Seri Putra tadi, saya sempat berborak dengan tuan empunya kedai tentang Brownies, sempat juga dia kongsikan tips membuat Brownies...saya kongsi pulak tips tu dengan anda semua kat bawah ya...

Bahan-bahan:

1. Butter (tak kisah apa2 brandnya) satu buku, 250 gm. Saya guna Buttercup.
2. Coklat masakan 350 gm (saya beli dark chocolate yang macam duit syiling tu). Nanti kat bawah sy tunjuk gambar ya.
3. Gula satu cawan
4. Telur 4 biji
5. Tepung naik sendiri 1 cawan dan 3/4
6. Serbuk koko 4 sudu besar

Cara-cara membuatnya:

1. Masak butter dan coklat secara double boil. sehingga coklat dan butter cair. Tutup api dan biarkan seketika.


Le Bourne Dark Chocolate Button

2. Sementara itu, pukul telur dengan gula sehingga gula hancur dan telur akan berbuih.   Masukkan dlm satu penutup esen vanila. Ya guna tutup botol esen vanila tu sendiri yer. Saya pukul telur dengan sudip biasa untuk buat kuih tu. Asalkan gula dah hancur, dah memadai dah. Jangan pukul lama2 sangat yer..

3. Sambil2 tu siapkan dulu bekas untuk bakar di alas dengan kertas membakar tu..nama dia..Baking Paper bahasa omputehnya..bukan apa guna baking paper...untuk mudah nak angkat brownies tu nanti...kalau tak ada baking paper ni, tak apa jgn risau, guna cara tradisi yang selalu kita gunakan masa kat kampung dulu2...sapu margerin atau butter aje keliling bekas, dan kat bawahnya alas dgn kertas...jgn guna kertas surat khabas yerr..bahaya pulak untuk kesihatan...hehe.

4. Kemudian masukkan coklat dan butter yang telah dicairkan tadi ke dalam telur yang telah dipukul bersama telur. kacau biar sebati.

5. Kemudian sedikit demi sedikit masukkan gandum dan serbuk koko tadi. Tipsnya kalau anda menggunakan raising floor, maka tak perlu diayak lagi. Saya ni malas sikit dan ayak, jadi saya guna raising floor. Namun, katanya untuk Brownies lebih sesuai untuk guna tepung biasa. Kemudiannya masukkan baking powder sedikit. Bukan apa, raising floor ni dia dah siap ada baking powder dalamnya dan tak sesuai sgt untuk Brownies sebab nanti Brownies jadi lebih berongga sangat...atau kata lain gebu sgt macam kek...kalau dah gebu sgt tak sedap untuk brownies.

6. Dalam masa yang sama, saya dah panaskan oven, sambil tu saya dah salai sekejap walnut dalam oven, dalam 5 hingga 7 minit. jangan lama sangat yer..karang hangus pulak walnut tu.. Selain walnut boleh letak 'spesis' kekacang apa saja yang anda suka. Namun untuk beri rasa Brownies yang lebih sedap, walnut punyai rasanya yang tersendiri.

7. Dah selesai semua, masukan adunan ini ke dalam bekas membakar yang telah disiapkan awal tadi. Bakar dengan suhu 160 C untuk 50 ke 60 minit, bergantung kepada oven masing2 ya. Untuk mendapatkan Brownies yang berkedut...selepas masak, biarkan dulu dalam 10 minit Brownies ini dalam oven dulu.




Okey semua, selamat mencuba...memang terbaik dan sangat sedap Chocolate Walnut Brownies ni.

Salam Hormat

RZH

Comments

Popular posts from this blog

Peranan Penyambut Tetamu Dalam Penganjuran Majlis Formal

    Penyambut tetamu ( usherette ) adalah orang yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menyambut tetamu dan memastikan supaya tetamu dalam sesuatu majlis itu dapat diuruskan dengan baik dan lancar tanpa menimbulkan rasa tidak puas hati, rasa tersinggung dan rasa tidak selesa daripada tetamu yang dijemput. Sebelum pergi jauh lagi tentang peranan penyambut tetamu, mari kita sama-sama fahami dulu definisi 'Penyambut Tetamu'. Secara ringkasnya penyambut tetamu adalah orang yang dilantik dan diberikan tugas dan tanggungjawab untuk menyambut tetamu-tetamu yang dijemput dalam satu-satu majlis, menunjukkan arah dan mengiringi tetamu, serta memastikan keselesaan tetamu terjaga. Tugas menyambut tetamu ini kebiasaannya diletakkan di bawah satu Jawatankuasa yang terdiri daripada sebilangan peyambut tetamu yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa ramai tetamu yang perlu diuruskan. Tetamu ini diklasifikasi kepada beberapa kategori, iaitu kategori kehormat dan...

Cara Goreng Ikan Masin Supaya lebih sedap...

Hokey...petang ni saya nak bercerita pasal menu 'berhantu' ini. Saya sebut sebagai 'berhantu' sebab menu ni mesti sentiasa akan 'mengusik' keinginan untuk makan lebih...menu ni memang akan membuka selera yang tertutup...menggoda untuk makan bertambah dan berulang-ulang...kejap nak makan kejap nak makan...aduhai itu la dia ikan masin goreng...atau ore kelate panggil ike kering goreng. Ikan masin ni salah satu daripada lauk kegemaran saya..hehehe saya suka tahap dewa..atau tahap ore kelate royak 'panggil tak dengar' ikan masin ni..tapi mesti kena dengan gaya masaknya..saya tak suka ikan masin tu masin sangat...saya suka rasa dia lemak-lemak masin sikit2 dan isinya lembut2 gebu gebas sikit....macam ikan ala jeruk tu sikit.. Untuk ikan masin ni sedap selepas digoreng, mesti ada cara masaknya yang tersendiri...dan saya pasti setiap orang ada gaya tersendiri menggoreng ikan masin, ada yang suka digoreng begitu saja, ada yang suka digoreng dengan dipoton...

Resepi Sedapzaini: Ketam Rebus Sedap

Hokey malam ni masih berkunjung di sini, masih setia di blog ini. Semasa ada mood untuk menulis, makanya kita menulis lah, kalau mood 'dah lari pergi' nanti maka confirm la penulisan terhenti. Sebelum pergi kepada resepinya, saya ingin menggamit kenangan semasa zaman saya kecil dulu di kampung. Menu ketam dan udang ni kiranya menu yang sentiasa ada di meja makan kami. Bukan apa, kami di kampung kiri dan kanan kampung dikelilingi sungai...pekerjaan utama org tua dulu2 adalah dari sumber yang ada dlm sungai...cari ketam sungai, namanya ketam nipah, dan udang juga ikan sungai sebagai punca pendapatan. Hasil yang diperoleh, mereka akan jualkan kpd org2 kampung, selalunya arwah nenek saya akan beli ketam dan udang ni...menu masakan untuk ketam mesti direbus atau digulai sahaja. Kerana itu sehingga sekarang menu ketam rebus ni mmg menu kegemaran ayah saya. Mak saya sehingga kini, kalau anak2 balik bercuti di kampung, pasti mak saya dah menempah siap2 ketam ni untuk dimasak ke...