Sejak seminggu yang lalu, teringat Brownies Kartika Sari di Bandung. Memang sedap dan terbaik Browniesnya. Sesiapa yang berkunjung ke Bandung wajib singgah di Kedai Kartika Sari untuk membeli pelbagai jenis Brownies, roti, dan kuih-muih, boleh dibawa pulang sebagai ole-ole.
Okey, saya stop dulu bercakap tentang Kartika Sari kerana tujuan entri ini adalah untuk berkongsi bagaimana cara membuat Brownies seperti di atas. Membuat Brownies ni memang sangat mudah sebenarnya...sambil2 buat kerja lain pun boleh buat Brownies ni. Prosesnya tak seperti kita membuat kek yang perlu 'berseni dan berlembut' bagai...buat Brownies ni, orang tua kata macam kita masak 'campak-campak' saja. Resepi ni saya ikut salah satu resepi yang dikongsi di FB, tapi dah lupa nama FB nya...tkasih kepada penyumbang asal resepi ini.
Semasa ke Bakeri di Seri Putra tadi, saya sempat berborak dengan tuan empunya kedai tentang Brownies, sempat juga dia kongsikan tips membuat Brownies...saya kongsi pulak tips tu dengan anda semua kat bawah ya...
Bahan-bahan:
1. Butter (tak kisah apa2 brandnya) satu buku, 250 gm. Saya guna Buttercup.
2. Coklat masakan 350 gm (saya beli dark chocolate yang macam duit syiling tu). Nanti kat bawah sy tunjuk gambar ya.
3. Gula satu cawan
4. Telur 4 biji
5. Tepung naik sendiri 1 cawan dan 3/4
6. Serbuk koko 4 sudu besar
Cara-cara membuatnya:
1. Masak butter dan coklat secara double boil. sehingga coklat dan butter cair. Tutup api dan biarkan seketika.
Le Bourne Dark Chocolate Button |
2. Sementara itu, pukul telur dengan gula sehingga gula hancur dan telur akan berbuih. Masukkan dlm satu penutup esen vanila. Ya guna tutup botol esen vanila tu sendiri yer. Saya pukul telur dengan sudip biasa untuk buat kuih tu. Asalkan gula dah hancur, dah memadai dah. Jangan pukul lama2 sangat yer..
3. Sambil2 tu siapkan dulu bekas untuk bakar di alas dengan kertas membakar tu..nama dia..Baking Paper bahasa omputehnya..bukan apa guna baking paper...untuk mudah nak angkat brownies tu nanti...kalau tak ada baking paper ni, tak apa jgn risau, guna cara tradisi yang selalu kita gunakan masa kat kampung dulu2...sapu margerin atau butter aje keliling bekas, dan kat bawahnya alas dgn kertas...jgn guna kertas surat khabas yerr..bahaya pulak untuk kesihatan...hehe.
4. Kemudian masukkan coklat dan butter yang telah dicairkan tadi ke dalam telur yang telah dipukul bersama telur. kacau biar sebati.
5. Kemudian sedikit demi sedikit masukkan gandum dan serbuk koko tadi. Tipsnya kalau anda menggunakan raising floor, maka tak perlu diayak lagi. Saya ni malas sikit dan ayak, jadi saya guna raising floor. Namun, katanya untuk Brownies lebih sesuai untuk guna tepung biasa. Kemudiannya masukkan baking powder sedikit. Bukan apa, raising floor ni dia dah siap ada baking powder dalamnya dan tak sesuai sgt untuk Brownies sebab nanti Brownies jadi lebih berongga sangat...atau kata lain gebu sgt macam kek...kalau dah gebu sgt tak sedap untuk brownies.
6. Dalam masa yang sama, saya dah panaskan oven, sambil tu saya dah salai sekejap walnut dalam oven, dalam 5 hingga 7 minit. jangan lama sangat yer..karang hangus pulak walnut tu.. Selain walnut boleh letak 'spesis' kekacang apa saja yang anda suka. Namun untuk beri rasa Brownies yang lebih sedap, walnut punyai rasanya yang tersendiri.
7. Dah selesai semua, masukan adunan ini ke dalam bekas membakar yang telah disiapkan awal tadi. Bakar dengan suhu 160 C untuk 50 ke 60 minit, bergantung kepada oven masing2 ya. Untuk mendapatkan Brownies yang berkedut...selepas masak, biarkan dulu dalam 10 minit Brownies ini dalam oven dulu.
Okey semua, selamat mencuba...memang terbaik dan sangat sedap Chocolate Walnut Brownies ni.
Salam Hormat
RZH
Comments
Post a Comment